Długo zbierałam się za przygotowanie makaroników. W internecie czytałam, w telewizji zaś słyszałam, że są trudne do zrobienia i nie zawsze się udają. Jednak postanowiłam podjąć wyzwanie. I co?? Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Okazało się, że makaroniki są bardzo proste wykonaniu, pod warunkiem trzymania się kilku zasad, a końcowy rezultat jest obłędny. Choć tak skromnie wyglądają, w połączeniu z serkiem mascarpone, dają niepowtarzalny smak, który mnie całkowicie zachwycił! Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI na 24 ciasteczka, czyli 12 makaroników:
- 110 g białek (oddzielonych od żółtek na min. 24 h przed przystąpieniem do pieczenia)
- 120 g płatków migdałowych
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 200 g cukru pudru
- 50 g cukru
DO PRZEŁOŻENIA:
- 200-250 g serka mascarpone
WAŻNE RADY PRZED PIECZENIEM:
1) Białka jajek muszą być oddzielone od żółtek i przechowywane w temperaturze pokojowej minimum 24-36 h przed przystąpieniem do pieczenia.
2)Płatki migdałowe są znacznie lepsze od gotowych zmielonych migdałów, gdyż te mogą zawierać resztki brązowych skórek.
3) Bardzo pomocna jest w tym przepisie waga.
WYKONANIE:
Płatki migdałowe wsyp z cukrem pudrem do malaksera i zmiel na mąkę. Dodaj ziarenka z laski wanilii i wymieszaj.
Białka, dokładnie oddzielone od żółtek, które stały ponad 24 h w temperaturze pokojowej, ubij w misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce zwykły cukier. Zmiksuj jeszcze przez 1-2 minuty.
Teraz ostrożnie przesyp do białek zmielone migdały z cukrem pudrem i wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Blachy wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia i narysuj na nich kółka o średnicy około 4,5 cm. (zostaw miedzy nimi odstępy około 2,5 cm).
Rękaw cukierniczy zakończony okrągłą, gładką końcówką napełnij przygotowaną masą. Wyciśnij na narysowane wzory masę , tak aby powstały równe i gładkie kółka.
Blachy ostaw na około godzinę, aby makaroniki mogły się z wierzchu podsuszyć (powstanie na nich lekka "skorupka").
Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni C.
Makaroniki piecz na środkowej półce przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni C i susz makaroniki jeszcze przez jakieś 7-9 minut. Bardzo ważne jest, aby makaroniki się nie zrumieniły!
Gotowe makaroniki wyjmij z piekarnika, ostudź, a potem ostrożnie oddziel od papieru. Przełóż lekko rozmieszanym serkiem mascarpone. Nie dodawaj do niego żadnego cukru. Makaroniki same w sobie są bardzo słodkie, a gwarantuję Ci, że w połączeniu z niesłodzonym serkiem są wyśmienite. Smacznego!
A co dodac zeby mialy ladny kolor? :-) planuje na wielkanoc zrobic.
OdpowiedzUsuńWystarczy dodać kolorowe barwniki spożywcze - kolory według uznania :))
UsuńCzy ciasteczka można zrobić 2/3 dni wcześniej i potem posmarować mascarpone?
OdpowiedzUsuńTak, można :)
UsuńCzy zamiast ziarenek wanilli mozna dac ekstrakt? I w jakiej ilosci?
OdpowiedzUsuńTak można, dałabym 3/4 łyżeczki :)
OdpowiedzUsuń