Witam, mam zapytanie co do przepisu na ciasto pomidorowe.. Piekłam 2 razy i za jednym i drugim wyszedł zakalec..:/ Ciasto banalne, a mi nie wychodzi.. Chyba jedyna czynność, którą zmienilam podczas przygotowywania ciasta to wymieszanie mikserem składników (na najmniejszych obrotach). Powód - po wlaniu suchych składników do mokrych zrobiło się mnóstwo widocznych grudek mąki. Stąd tez mikserem zamieszałam, by ciasto miało jednolitą konsystencję. Czy ta czynność mogła wpłynąć na powstanie zakalca?:/ (właściwie jedno z tych ciast upieczone w małej tortownicy całkowicie nie nadawało się do jedzenia - kleista zastygła masa- na początku liczyłam, ze wyszło jak brownie hihi - po ostudzeniu wylądowało w śmietniku:/ Czy ta duża ilość grudek mąki nie wpływa na efekt finalny ciasta? Proszę o poradę, miałam okazję spróbować to ciasto. Z racji tego, że bardzo przypadło mi do gustu, zależy mi, by móc przygotować je w zaciszu domowym. Pozdrawiam serdecznie
Witam i przepraszam, ze dopiero odpisuję, ale chwilę mnie na blogu nie było. W przepisie do dokładnie wymieszanych suchych składników dolewa się mus pomidorowy i dokładnie miesza, i nie powinno być problemu z żadnymi grudkami, a Ty piszesz, że dodajesz suche do mokrych, może to jest powód? Spróbuj proszę w ten sposób :) Trzymam kciuki, mam nadzieję, ze tym razem się uda! Pozdrawiam serdecznie!
Dzień dobry! Tak, można zastąpić bezę i otynkować tort. Smak będzie odrobinę inny, bo wiadomo, beza jest charakterystyczna, ale tort na pewno będzie bardzo dobry.
Wyznaję w nim zasadę, ze "jedzenie jest jak miłość - smakuje, kiedy się nim dzielimy..." Dlatego częstuj się do woli... :))) Więcej o mnie przeczytasz TU:) Masz pytania? Chcesz nawiązać współpracę? Zapraszam serdecznie do kontaktu mailowego: ilona_koziol@interia.pl
Witam, mam zapytanie co do przepisu na ciasto pomidorowe.. Piekłam 2 razy i za jednym i drugim wyszedł zakalec..:/ Ciasto banalne, a mi nie wychodzi.. Chyba jedyna czynność, którą zmienilam podczas przygotowywania ciasta to wymieszanie mikserem składników (na najmniejszych obrotach). Powód - po wlaniu suchych składników do mokrych zrobiło się mnóstwo widocznych grudek mąki. Stąd tez mikserem zamieszałam, by ciasto miało jednolitą konsystencję. Czy ta czynność mogła wpłynąć na powstanie
OdpowiedzUsuńzakalca?:/ (właściwie jedno z tych ciast upieczone w małej tortownicy całkowicie nie nadawało się do jedzenia - kleista zastygła masa- na początku liczyłam, ze wyszło jak brownie hihi - po ostudzeniu wylądowało w śmietniku:/
Czy ta duża ilość grudek mąki nie wpływa na efekt finalny ciasta? Proszę o poradę, miałam okazję spróbować to ciasto. Z racji tego, że bardzo przypadło mi do gustu, zależy mi, by móc przygotować je w zaciszu domowym.
Pozdrawiam serdecznie
Witam i przepraszam, ze dopiero odpisuję, ale chwilę mnie na blogu nie było. W przepisie do dokładnie wymieszanych suchych składników dolewa się mus pomidorowy i dokładnie miesza, i nie powinno być problemu z żadnymi grudkami, a Ty piszesz, że dodajesz suche do mokrych, może to jest powód? Spróbuj proszę w ten sposób :) Trzymam kciuki, mam nadzieję, ze tym razem się uda! Pozdrawiam serdecznie!
UsuńDzien dobry czy można zastąpić beze biszkoptem w torcie pralinowym pani tortu. I czy da rady taki tort otynkować??
OdpowiedzUsuńDzień dobry! Tak, można zastąpić bezę i otynkować tort. Smak będzie odrobinę inny, bo wiadomo, beza jest charakterystyczna, ale tort na pewno będzie bardzo dobry.
OdpowiedzUsuń