Miałam w lodówce zapas różnokolorowej papryki. Postanowiłam,że nafaszeruję ją dobrze doprawionym mięsem oraz moim ulubionym i bardzo smacznym ryżem basmati i zapiekę w piekarniku. Dodałam do mięsa świeże zioła i dużo czosnku, które nadały mu cudowny aromat. Papryki były mięciutkie, a farsz smakował wybornie:) Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
- 7 papryk o równych spodach (różnokolorowe)
- 500 g mięsa mielonego (użyłam z szynki)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- gałązka tymianku
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- sól (użyłam himalajskiej)
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 torebka ryżu basmati
WYKONANIE:
Papryki umyj, osusz i odkrój górne części, aby powstały "daszki". Wydrąż i wyrzuć pesteczki ze środka.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj i leciutko zrumień całość.
W misce rozdrobnij widelcem mielone mięso i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką.
Posiekaj drobno tymianek i rozmaryn, dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj.
Na zrumienioną cebulkę wrzuć mięso i obsmaż je lekko.
W międzyczasie wlej do garnka około 3-4 szklanek zimnej wody, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i zagotuj. Na wrzącą wodę wrzuć torebkę ryżu basmati i gotuj do miękkości 10 minut (lub wg zaleceń na opakowaniu).
Zdejmij mięso z ognia, odcedź ryż i dodaj gorący do mięsa. Dokładnie wymieszaj.
Teraz napełnij gotowym nadzieniem przygotowane wcześniej papryki. Nie żałuj farszu, niech wypełni papryki po brzegi. Przykryj papryki "daszkami" i posmaruj pędzelkiem oliwą z oliwek.
Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez około 30-40 minut lub dłużej, aż papryka będzie miękka. Smacznego!
Wyglądają wspaniale, pewnie równie wyśmienicie smakują ;-D
OdpowiedzUsuń