SKŁADNIKI:
- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 torebka cukru z wanilią
- 1/3 łyżeczki soli
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 1/3 szklanki siekanych pistacji
- 1/3 szklanki siekanych orzechów laskowych (można użyć dowolnych orzechów, np. włoskich, pekan, nerkowców)
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
WYKONANIE:
Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem, esencją lub cukrem z wanilią na puszystą masę.
Dodaj do niej mleko i sól oraz mąkę i dobrze zmiksuj. Ciasto będzie bardzo gęste, dlatego dokończ wyrabianie ciasta ręcznie.
Dosyp orzechy i żurawinę i porządnie wymieszaj całość.
Ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj dwa wałki około 30 cm długości.
Wałki ciasta posmaruj mlekiem przy pomocy pędzelka i obtocz je w wiórkach kokosowych wysypanych na deskę lub tacę.
Wsadź ciasto do zamrażalnika na 30 minut (ja wsadziłam razem z tacą bez przykrywania).
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Po
tym czasie pokrój uformowane wałki w około 1 cm plastry, ułóż na
blasze i piecz 12-15 minut aż boki ciasteczek ładnie i leciutko zbrązowieją. Gotowe wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!
Mniam, jakie pyszności i do tego jak pięknie się prezentują!
OdpowiedzUsuńCiasteczka są pyszne i ładne, to fakt:)
OdpowiedzUsuń