środa, 16 lipca 2014

CHRUPIĄCA CIABATTA NA CIEPŁO Z WARZYWAMI



Mnóstwo witamin w jednej kanapce - ciabatta na ciepło z warzywami - ulubiona kolacja "na szybko" mojej Rodziny. Ciabatty najpierw podpiekam kilka minut z wędliną i serem w piekarniku, by były gorące i chrupiące, a następnie napełniam je całą masą świeżych warzyw: sałatą lodowa, pomidorami, cebulką, papryką, oliwkami, papryczką jalapeño (w wersji dla dorosłych). Całość zwieńczam kiełkami brokuła, które od wielu lat namiętnie dodaję do wszelkich kanapek, surówek, sałatek i wielu przekąsek. Kiełki brokuła to ogromne źródło sulforafanu, dzięki czemu wykazują bardzo silne działanie antynowotworowe. Pomagają zapobiegać udarom mózgu raz obniżają ciśnienie krwi. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wyraźnie wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. A przy tym wszystkim są pyszne!:) Gotowe ciabatty polewam jogurtowym sosem czosnkowym. Możecie komponować kanapki se swoimi ulubionymi warzywami, dodać fetę lub kozi ser  albo mozzarellę - możliwości jest wiele. Spróbujcie sami!:)

SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):
  • 2 ciabatty
  • 2 plastry sera żółtego
  • 4 plastry wędliny (ja użyłam salami)
  • garść poszatkowanej sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 0,5 cebuli cebula
  • 1/4 papryki kolorowej
  • kilka oliwek czarnych i zielonych
  • kilka papryczek jalapeño
  • garść kiełków brokuła 

SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta brązowego cukru
WYKONANIE:
SOS CZOSNKOWY:
DO miseczki wlej jogurt, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszaj.

CIABATTY:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Ciabatty przekrój na pół, nie rozcinając przy tym ich do końca, mają się tylko lekko rozkładać na boki. Połóż na nich po dwa plastry wędliny i jeden plaster żółtego sera. Zapiecz je przez 4-5 minut w piekarniku, tylko do rozpuszczenia się zera.
Na gorące ciabatty ułóż kolejno sałatę lodową, plastry pomidora, cebulę krojoną w piórka, paprykę pocięta w słupki, drobno pokrojone oliwki i papryczkę jalapeño. Górę posyp sporą ilością kiełków brokuła i polej całość sosem. Złóż ciabattę na pół i gotowe! Smacznego!

1 komentarz:

  1. To musi być pyszne!!!!!!!!!!! Przygotuję jutro dla mojego męża :) Będzie zachwycony :))

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP