Najsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry po długiej przerwie:)
SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem):
8 dużych białek
420 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowego
SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:
400 ml kremówki 36%
250 g serka mascarpone
6 czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu)
5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania)
SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem):
8 dużych białek
420 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowego
SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:
400 ml kremówki 36%
250 g serka mascarpone
6 czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu)
5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania)
DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:
świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki
świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki
WYKONANIE:
BEZA:
Białka muszą być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 120 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim dwa okręgi o średnicy około 18 cm (w dwóch rogach blaszki).
Białka wlej do wysokiej miski i spień na niskich obrotach (uważaj, aby nie było w nich ani odrobiny żółtka, bo piana się nie ubije!).
Następnie zwiększ obroty i ubijaj białka do uzyskania sztywnej piany.
Teraz dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas dokładnie miksując.
Po wsypaniu całego cukru ubijaj jeszcze jakieś 3-5 minut, aż beza będzie sztywna i lśniąca.
Pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną i dolej ocet. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę.
Sztywną pianę wyłóż drewnianą łyżką na narysowane wcześniej okręgi, wyrównaj lekko ich górę.
Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C, a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
KREM:
Składniki do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.
Śmietanę kremówkę przelej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone, lemon curd oraz cukier puder i wymieszaj krótko całość mikserem.
SKŁADANIE TORTU I DEKORACJA:
Dolny blat bezy ułóż na ozdobnym talerzu lub paterze, przełóż go połową porcji kremu, posyp wybranymi świeżymi owocami (większe pokrój na kawałki) i przykryj ostrożnie drugim blatem. Znów posmaruj drugą porcją kremu i udekoruj pozostałymi owocami wg uznania.
Gotowe! Przechowuj w lodówce. Smacznego!
BEZA:
Białka muszą być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 120 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim dwa okręgi o średnicy około 18 cm (w dwóch rogach blaszki).
Białka wlej do wysokiej miski i spień na niskich obrotach (uważaj, aby nie było w nich ani odrobiny żółtka, bo piana się nie ubije!).
Następnie zwiększ obroty i ubijaj białka do uzyskania sztywnej piany.
Teraz dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas dokładnie miksując.
Po wsypaniu całego cukru ubijaj jeszcze jakieś 3-5 minut, aż beza będzie sztywna i lśniąca.
Pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną i dolej ocet. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę.
Sztywną pianę wyłóż drewnianą łyżką na narysowane wcześniej okręgi, wyrównaj lekko ich górę.
Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C, a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
KREM:
Składniki do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.
Śmietanę kremówkę przelej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone, lemon curd oraz cukier puder i wymieszaj krótko całość mikserem.
SKŁADANIE TORTU I DEKORACJA:
Dolny blat bezy ułóż na ozdobnym talerzu lub paterze, przełóż go połową porcji kremu, posyp wybranymi świeżymi owocami (większe pokrój na kawałki) i przykryj ostrożnie drugim blatem. Znów posmaruj drugą porcją kremu i udekoruj pozostałymi owocami wg uznania.
Gotowe! Przechowuj w lodówce. Smacznego!
Jejku, MUSZĘ tego CUDU spróbować!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWitam Ilonko. Zrobiłam beze /ok 11 przed poludniem/. Czy wieczorem bedzie można ją przełożyć kremem? I jeszcze jedno. Pod palcami strasznie beza się kruszy. Tak być pownno? Pozdrawiam i czekam na szybciutką odpowiedz.
OdpowiedzUsuńWitam :) Tak, spokojnie można przełożyć bezę wieczorem. Beza powinna być ciągnąca w środku i chrupiąca na zewnątrz, trzeba się z nią bardzo delikatnie obchodzić, bo rzeczywiście kruszy się z wierzchu. Ale to taki urok bezy :)
UsuńSlicznie ci dziękuję. Wysłałam Ci zaproszenie na fb.Jutro napiszę co i jak. A propo orange curd - jednak ładnie zgęstnial w lodówce.
OdpowiedzUsuńIrenko, proszę bardzo:) Zaproszenie przyjęte :) Cieszę się, że z orange curd wszystko w porządku i życzę smacznego!
UsuńWitam pięknie. Zrobiłam torcik. U mnie był z orange curd i z mandarynkami. Pycha. Może podpowiesz jak go przechować w lodówce zeby nie przeszedł zapachami wędlin? Jak koło torciku dalam miseczkę z kawą sypaną. Nie wiem czy dobrze.
OdpowiedzUsuńTorcik już pewnie zjedzony, ale tak na przyszłość napiszę, że najlepiej przechowywać go w worku lub reklamówce foliowej (jednorazówce) albo specjalnym plastykowym pojemniku na torty i ciasta. Można tez zamiast miseczki z kawą położyć obok talerzyk z sodą oczyszczoną, która również wchłania zapachy. Bardzo się cieszę, że torcik smakował! :)
UsuńAcha Dzięki za przyjęcie zaproszenia. Jest mi bardzo, bardzo miło.
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
UsuńBeza wyszla idealnie.czy moge wieczorem kremem przełożyć czy lepiej rano?? :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy! :) Przełóż ją, Aniu, dopiero jutro rano, bo jeśli zrobisz to wieczorem to beza nasiąknie. Smacznego! 😙
OdpowiedzUsuń