To kolejny smak mojego dzieciństwa... Jogurtowo-serowa kostka z
galaretkami!:) Moje Dzieci, gdy ujrzały ją po raz pierwszy, piszczały z
zachwytu, a ja zapomniałam już, że tak banalnie prosty deser może sprawić
tyle radości:)) Kostka prezentuje się kolorowo i niezwykle
efektownie, w smaku zaś przypomina sernik na zimno z galaretką, jest jednak od niego dużo lżejsza, ma konsystencję pianki.. Jest super
prosta w przygotowaniu, najlepiej tylko dzień wcześniej zrobić
galaretki, żeby odpowiednio zastygły w lodówce. Deser ten jest przyjemnie orzeźwijący, znakomicie sprawdzi się jako słodka
przekąska, jest lekki i można go zjeść naprawdę sporą porcję:)
Bardzo polecam!
SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWO-SEROWĄ:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 250 g serka kremowego naturalnego (użyłam "Delfiko")
- 1 szklanka mleka 3/2 %
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 1 laska wanilii (lub 1 torebka cukru wanilinowego, ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego)
DODATKOWO:
- 5-6 opakowań galaretek owocowych (w ulubionych smakach)
- woda
WYKONANIE:
GALARETKI:
Każdą
galaretkę osobno rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody, przelej do
kwadratowych lub prostokątnych naczyń (pojemników) i po przestudzeniu
wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
MASA JOGURTOWO-SEROWA:
W
misce zmiksuj krótko jogurt z kremowym serkiem, cukrem pudrem i
ziarenkami z laski wanilii (lub cukrem wanilinowym albo aromatem).
W
garnuszku zagotuj mleko. Żelatynę wsyp do szklanki. Wrzącym mlekiem
zalej żelatynę i energicznie wymieszaj, tak aby się rozpuściła i nie
było grudek. Gorącą mieszankę wlej cienkim strumieniem do masy
jogurtowo-serowej miksując wszystko dokładnie, aby masa się nie zważyła.
Galaretki
pokrój w prostokąty lub kwadraty (np. 1,5 x 2 cm), wrzuć do większego naczynia
lub formy i zalej masą jogurtowo-serową. Wsadź do lodówki do
całkowitego stężenia na 2 h (u mnie cała noc). Gotowy deser pokrój w
kostki. Smacznego!
W moim domu mówimy na to salceson :)) Wersja z jogurtem najlepsza, wiem, bo próbowałam różne kombinacje, z mlekiem i śmietanką też! :)
OdpowiedzUsuńTaki deser nie tylko cieszy podniebienie, ale i oko- wygląda r-e-w-e-l-a-c-y-j-n-i-e! :)))
OdpowiedzUsuńŚwietne wygląda taki deser uwielbiam szczególnie że jest bardzo prosty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Robiłam kiedyś - dzieci takie cuda uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńJejku! Muszę zrobić to CUDEŃKO wg Pani przepisu. Wygląda tak apetycznie i zapewne jest przesmaczne. Zaraz się zabiorę za robienie tego cudnego deseru. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSerek naturalny czy waniliowy?
OdpowiedzUsuńNaturally ja uzylam.
UsuńSerek naturalny. Ale tak na marginesie z waniliowym też spokojnie może być, z tym że wtedy już można zrezygnować z dodatku ziarenek wanilii :) Ja w każdym razie robię tę kostkę zawsze na serku naturalnym :)
OdpowiedzUsuńDzieci uwielbiają bo jest strasznie słodkie. Nie za dużo tego cukru?
OdpowiedzUsuńCieszę się:) A co do pytania, to muszę przyznać, że moim zdaniem ta kostka wcale nie jest za słodka, wręcz przeciwnie, słodkie są tylko galaretki, a sama masa serowo - jogurtowa jest idealnie wyważona:) Ale oczywiście jak najbardziej można zmniejszyć ilość cukru, według upodobania :) Nic nie stoi na przeszkodzie :)
UsuńCzy zamiast zwykłego serka można dodać mascarpone?
OdpowiedzUsuńTak, można :) Kostka będzie w smaku jeszcze delikatniejsza :)
UsuńPytanko - jak długo wytrzyma poza lodówką w stanie nadającym się do spożycia? ;) za tydzień wyjeżdżamy na rodzinny zlot i chciałam zrobić, ale czekałoby je przynajmniej 5 godzin w koszyku. Nie rozpadnie się?
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, ze nigdy nie transportowałam Kostki Jogurtowej :) W samochodzie z klimatyzacją raczej wytrzyma, ale trzeba będzie ją ponownie porządnie schłodzić po przybyciu na miejsce. Może dobrym pomysłem byłoby przewiezienie jej w pojemniku schowanym do specjalnej torby termicznej, takiej na mrożonki, którą można kupić w każdym większym markecie...
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuńSuper pomyslem jesr umieszczenie takiej kostki na biszkopcie. Rewelacyjne ciasto
OdpowiedzUsuńwww.wordkom.pl tani hosting najtańsze domeny
Bardzo dobre :-) u nas w domu też nazywa sie to salceson :-) mama robila w tortownicy na biszkopcie i na wierzch zalewala jednokolorawa galaretką...wyglądał jak bajecznie kolorowy sernik na zimno :-) smak z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńSuper Ilonko, wygląda prześlicznie i wiosennie :)
OdpowiedzUsuńDasia
Ślicznie dziękuję :) Uściski! :))
UsuńWygląda apetycznie. Robiłam coś podobnego tylko z mniejszymi kawałkami galaretki. Ale twoje podobaj@ mi się bardziej 👌
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Fakt, u mnie są duże kawałki, bo Dzieci takie uwielbiają, ale z mniejszymi tez super :)
UsuńPrzede wszystkim to cukier Wanilinowy :] i torebka cukru to torebka cukru wanilinowego :]
OdpowiedzUsuńProdukuje się taki cukier z Ligniny :]. Przepis super :]
Oczywiście, literówkę zrobiłam. Wiem, że cukier jest WANILINOWY, już za dziecka Mama mi to tłumaczyła ;) Dzięki, już poprawiam!
OdpowiedzUsuńCzy można zrezygnować z cukru pudru??
OdpowiedzUsuńMożna, tylko najlepiej zastąpić go jakimś innym słodzidłem np. ksyliotolem, bo inaczej kostka będzie dość kwaśna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuń