czwartek, 28 sierpnia 2014

TARTA DYNIOWA NA KOKOSOWYM SPODZIE




Tarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z mascarpone i ricottą i zapiekłam je na kokosowo-maślanym spodzie z ciasteczek. Po nocy spędzonej w lodówce wierzch tarty posmarowałam moim najnowszym odkryciem, dyniowo-pomarańczowym curdem, który prezentowałam Wam wczoraj:) Tarta ma bardzo kremową konsystencję, jest aksamitna i totalnie rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi curdu jest wyrazista w smaku i doskonale smakuje z filiżanką kawy z mlekiem. Bardzo Wam polecam!


SKŁADNIKI NA KOKOSOWO-MAŚLANY SPÓD:
  • 250 g ciastek o smaku maślanym (użyłam "Łakotki")
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła

SKŁADNIKI NA MASĘ DYNIOWĄ:
  • 550 g miąższu z dyni*
  • 200 g mascarpone
  • 200 g ricotty (lub serka kremowego: np. Delfiko, Piątnica, Philadelfia)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

NA WIERZCH DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD:

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

KOKOSOWO-MAŚLANY SPÓD:
W malakserze zmiel na drobny piasek ciasteczka, dodaj do nich roztopione masło i wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko krótko zmiksuj.
Przesyp całość do formy do tarty o średnicy 24 cm i uklep porządnie spód i boki, tworząc po bokach rant o grubości 1 cm.
Wstaw formę ze spodem do lodówki.

MASA DYNIOWA:
W malakserze umieść puree z dyni, mascarpone, ricottę, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon i gałkę muszkatołową i zmiksuj krótko na gładką masę.
Przełóż powstałą masę na schłodzony spód ciasteczkowy i piecz tartę 35 minut, aż wierzch będzie ścięty przy lekkim dotknięciu palcem. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Ostudzoną tartę wsadź do lodówki na minimum 6 h, najlepiej na całą noc
Po tym czasie posmaruj wierzch tarty dyniowo-pomarańczowym curdem i udekoruj według uznania. Gotowe! Smacznego!


*Jak zrobić miąższ z dyni: Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do tarty, a resztę zostaw na inny mój dyniowy przepis:)





11 komentarzy:

  1. przepiękna, przepiękna... ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ona ma kolor! Aż chce się spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje :) I bardzo ładna forma do tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny nowy dyniowy przepis do kolekcji, której już od lipca nie mogłąm się doczekać((dyni, nie tarty;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna tarta, nie tylko pięknie wygląda ale i pewnie jest pyszna.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ ona jest cudowna!
    Zapisuję przepis, i zrobię z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,nie mam wagi,czy pamięta Pani ile wyszło masy dyniowej licząc na szklanki 200ml? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,nie mam wagi,czy pamięta Pani ile wyszło masy dyniowej licząc na szklanki 200ml? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro, ale ciężko mi to sobie przypomnieć, a nie chciałabym strzelać, żeby nie wprowadzać w błąd :(

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP