Tarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z mascarpone i ricottą i zapiekłam je na kokosowo-maślanym spodzie z ciasteczek. Po nocy spędzonej w lodówce wierzch tarty posmarowałam moim najnowszym odkryciem, dyniowo-pomarańczowym curdem, który prezentowałam Wam wczoraj:) Tarta ma bardzo kremową konsystencję, jest aksamitna i totalnie rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi curdu jest wyrazista w smaku i doskonale smakuje z filiżanką kawy z mlekiem. Bardzo Wam polecam!
SKŁADNIKI NA KOKOSOWO-MAŚLANY SPÓD:
- 250 g ciastek o smaku maślanym (użyłam "Łakotki")
- 70 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
SKŁADNIKI NA MASĘ DYNIOWĄ:
- 550 g miąższu z dyni*
- 200 g mascarpone
- 200 g ricotty (lub serka kremowego: np. Delfiko, Piątnica, Philadelfia)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
NA WIERZCH DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD:
- 3/4-1 szklanki dyniowo-pomarańczowego curdu z TEGO PRZEPISU
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
KOKOSOWO-MAŚLANY SPÓD:
W malakserze zmiel na drobny piasek ciasteczka, dodaj do nich roztopione masło i wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko krótko zmiksuj.
Przesyp całość do formy do tarty o średnicy 24 cm i uklep porządnie spód i boki, tworząc po bokach rant o grubości 1 cm.
Wstaw formę ze spodem do lodówki.
MASA DYNIOWA:
W malakserze umieść puree z dyni, mascarpone, ricottę, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon i gałkę muszkatołową i zmiksuj krótko na gładką masę.
Przełóż powstałą masę na schłodzony spód ciasteczkowy i piecz tartę 35 minut, aż wierzch będzie ścięty przy lekkim dotknięciu palcem. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Ostudzoną tartę wsadź do lodówki na minimum 6 h, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie posmaruj wierzch tarty dyniowo-pomarańczowym curdem i udekoruj według uznania. Gotowe! Smacznego!
*Jak zrobić miąższ z dyni: Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do tarty, a resztę zostaw na inny mój dyniowy przepis:)
przepiękna, przepiękna... ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńjest cudowna!
OdpowiedzUsuńAleż ona ma kolor! Aż chce się spróbować:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) I bardzo ładna forma do tarty :)
OdpowiedzUsuńCudowny nowy dyniowy przepis do kolekcji, której już od lipca nie mogłąm się doczekać((dyni, nie tarty;))
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta, nie tylko pięknie wygląda ale i pewnie jest pyszna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ależ ona jest cudowna!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis, i zrobię z pewnością :)
Witam,nie mam wagi,czy pamięta Pani ile wyszło masy dyniowej licząc na szklanki 200ml? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,nie mam wagi,czy pamięta Pani ile wyszło masy dyniowej licząc na szklanki 200ml? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, ale ciężko mi to sobie przypomnieć, a nie chciałabym strzelać, żeby nie wprowadzać w błąd :(
Usuń