FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY
Dziś mam dla Was świetną propozycję na szybki, pożywny i naprawdę tani obiad. I co najważniejsze - zaskakująco pyszny!:) Zupa - krem z czerwonej kapusty, w przepięknym intensywnym, fioletowym - NATURALNYM - kolorze. Bez grama barwnika, oczywiście! Swój obłędny kolor zawdzięcza czerwonej kapuście i cały czas nadziwić się nie mogę, dlaczego właściwie nazywa się ona kapustą czerwoną skoro, jak w mordę strzelił, zupa wyszła fioletowa?!:DDD Podałam ją z ekspresowymi kluseczkami na kremowym serku z posiekanymi liśćmi szpinaku i kurkumą, ale możecie szpinak zastąpić koperkiem lub pietruszką, albo w ogóle darować sobie kluski, bo gwarantuję Wam, że i tak się najecie i będziecie zachwyceni jej smakiem! Kapusta, ziemniaki, bulion i trochę przypraw - wszystko to dało naprawdę przepyszny efekt i ta zupa na pewno wejdzie na stałe do mojego repertuaru:) Możecie przygotować ją nie tylko kiedy w portfelu zrobi się lekki przeciąg, ale również na proszony obiad, bo jest tak efektowna, że na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach:) Jakby nie było, musiała ująć Olgę Smile i Jury firmy KOTANYI, gdyż została wyróżniona w Konkursie na "Popisowe Danie" i nagrodzona zestawem Multiquick 5 BRAUN :DDD O, tutaj możecie podglądnąć moje zdjęcie;-P No, to zmykajcie po kapustę:D
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
- 1/2 główki kapusty czerwonej
- 2 cebule czerwone
- 4 ziemniaki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 3/4 soli
- 700 ml bulionu drobiowego/warzywnego
- 1/3 szklanki kwaśniej śmietany 18%
SKŁADNIKI NA KLUSECZKI TWAROGOWO - SZPINAKOWE:
- 200 g serka kremowego śmietankowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżeczki pietruszki suszonej
- 1/2 szklanki liści szpinaku
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki soli
- DO OZDOBY:
brokuły
fasolka szparagowa
WYKONANIE:
ZUPA:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż krótko cebulę, a następnie dodaj do niej obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Dosyp 3/4 łyżeczki soli, czosnek granulowany (lub świeży) i pieprz .
Wlej bulion i gotuj zupę do miękkości około 25- 30 minut.
Ugotowaną zupę zmiksuj wraz ze śmietaną na gładko w malakserze lub blenderem.
KLUSECZKI:
Serek kremowy wymieszaj z mąką, 1/3 łyżeczki soli, kurkumą oraz suszoną pietruszką i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki.
Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki.
Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź.
DODATKI:
Marchew, brokuły i fasolkę ugotuj z odrobiną soli na parze.
Zupę podawaj z kluseczkami i gotowanymi warzywami. Ozdób kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego!
Rewelacyjne kolory!!! :))) I ciekawa jestem smaku tej zupy, tyle, że coś nie mogę trafić na dobrą kapustę, ostatnio kupiłam dwie i wyrzuciłam- sama gorycz! Gratuluję również wygranej, w razie potrzeby wpadnę po blender ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Jakby co, służę blenderem:D
Usuńale bym zjadła ten krem... świetny przepis!!!!
OdpowiedzUsuńja robiłam fioletą z fioletowego kalafiora, zaskakująca :)
OdpowiedzUsuńO, to ciekawe, muszę się kiedyś skusić na ten fioletowy kalafior:)
UsuńAle fajna! Urocze, pozytywny kolorek :)
OdpowiedzUsuńGratuluję nagrody! :) Zupa ma cudowny kolor! Wygląda niezwykle oryginalnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie:)
Usuńświetna zupa
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję :))
Usuń