BABKA CYTRYNOWA
Pierwsza z moich Wielkanocnych propozycji, która sprawdzi
się również doskonale jako całoroczny wypiek – babka cytrynowa. Mięciutka,
lekko wilgotna, delikatna, idealna do herbaty czy kawy. Z przyjemnym, cytrynowym aromatem i pięknym zapachem. Łatwa w przygotowaniu i
niesprawiająca problemów podczas pieczenia, uda się każdemu! Babkę możecie
upiec w formie z kominkiem, ale świetnie wyjdzie też w keksówce. Ja swoją po
upieczeniu posypałam cukrem pudrem, choć oczywiście można ją polać lukrem z
cukru pudru i soku z cytryny, według uznania. U mnie zniknęła w jedno
popołudnie:)
SKŁADNIKI:
- 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 180 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 330 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- skórka otarta z 3-ch małych cytryn lub z 2-ch dużych
- sok z 1,5 małych cytryn lub 1 dużej
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (około 3-4 minut).
Teraz dodawaj do masy po jednym jajku, dokładnie miksując po
każdym dodaniu.
Dodaj mąkę, proszek i sodę i zmiksuj wszystko krótko, ale
dokładnie.
Następnie dorzuć skórkę oraz dolej sok z cytryny i ponownie
krótko wszystko utrzyj.
Przełóż gotową masę do formy na babkę z kominkiem o średnicy
20-21 cm (wysmarowanej masłem) lub do małej keksówki i piecz przez około 55-60
minut. Po tym czasie wbij w babkę drewniany patyczek, jeśli będzie suchy, babka
jest gotowa.
Po upieczeniu dobrze
babkę ostudź i posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Chyba w tym roku upiekę babkę cytrynową! A co :)
OdpowiedzUsuńCieszę się! :))) Mam nadzieję, że będzie Ci smakowała! Pozdrowienia!
UsuńOoo, jest i pyszna babka teściowej :))) I jakie piękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńTo nie jest babka teściowej!:) Teściowa ją spróbowała i spytała co ja do niej dodaję, bo takiej jeszcze nie jadła:D Cokolwiek to znaczy:D Nic dziwnego, skoro to babka z dwóch zupełnie różnych przepisów:DDD Na specjalne zamówienie mojej Ewci:-P
Usuńwyszła przecudna :)
OdpowiedzUsuńNajmocniej dziękuję :) ) )
UsuńWygląda bombowo! :) Chyba zrobię w Święta.
OdpowiedzUsuńPyszny klasyk! :)
OdpowiedzUsuńCudna babeczka :) Cytrynowe chyba wszyscy uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńW przepisie jest cukier utarty z masłem, ale jaki i ile ma go byc?
OdpowiedzUsuńGapa ze mnie, już poprawiłam:) Dziękuję! Cukru musi być 200 g, zwykłego kryształu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń