MAZUREK KAJMAKOWY
Zawsze przed Wielkanocą spotykam kogoś, kto "nie lubi mazurka". I w sumie się nie dziwię, jeśli ktoś miał możliwość skosztowania tylko i wyłącznie kupnych mazurków. Zupełnie zaś nie rozumiem jak można nie lubić pysznego, kruchutkiego, DOMOWEGO mazurka z nadzieniem, które za każdym razem może być inne?:))) Toż to czysta rozkosz!:D Dziś podam Wam przepis na najlepsze kruche ciasto do mazurka, które zawsze się udaje i smakuje wspaniale! A z odpowiednim dodatkiem, np. kajmakiem, zachwyci największego przeciwnika mazurków:) I muszę tu jeszcze koniecznie dodać, że dekoracja mazurka, którą widzicie na zdjęciach to wspólne dzieło moje i mojego Synka Adasia;-P
SKŁADNIKI:
- 180 g mąki pszennej
- 60 mąki ziemniaczanej
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
DODATKOWO:
- 1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
- bakalie: np. migdały, żurawina, kandyzowany ananas, itp.,
- rozpuszczona gorzka czekolada
WYKONANIE:
Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie jednolite i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk.
Uformuj kulę, przełóż ją do woreczka foliowego (lub zawiń w folię) i wsadź do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie cisto rozwałkuj na dowolny kształt - u mnie to prostokąt. (Z boków odkroiłam po kawałku ciasta i rozwałkowałam na paski szerokości 1-1,5 cm, następnie przykleiłam je na wierzchnie ranty prostokąta i poprzyciskałam widelcem, aby zrobić wzorek).
Ciasto przełóż na blachę i wsadź ponownie do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie wyjmij je z lodówki, ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzony mazurek posmaruj masą kajmakową i udekoruj wg uznania. Gdyby masa była zbyt gęsta, możesz ją lekko podgrzać w garnuszku z grubszym dnem.
UWAGA! Upieczone ciasto jest bardzo kruche, więc musisz obchodzić się z nim z największą delikatnością!
Jaki piękny! Jak obrazek :)
OdpowiedzUsuńJa i mój pomocnik Adaś bardzo dziękujemy:)))
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blachy używa Pani do mazurkow? :)
OdpowiedzUsuńUżywam normalnej blachy z wyposażenia piekarnika, moja ma wymiary 36 x 45 cm, oczywiście mazurek robię odrobinę mniejszy, żeby nie zapełniał całkowicie blachy.
UsuńMazurka kajmakowego to jeszcze nie robiłam, ale w te święta postanowiłam spróbować. Wzięłam Twój przepis i spróbowałam wykonać sama. Jak się okazało nie było to trudne. Ciasto wyszło super, byłam bardzo zadowolona z tego, że tak to wyszło. Wszystkim mazurek bardzo smakował, chwalili wykonanie i pytali o przepis. Poleciłam im Twój blog :)
OdpowiedzUsuń