W weekend kupiłam w fantastycznej cenie naprawdę cudnej urody krewetki i moje Dzieci pomogły mi przygotować szybciutko bardzo prostą potrawę :)) Jest to jedno z Ich ulubionych dań, ponieważ wprost przepadają za krewetkami :)
Bardzo łatwy i bardzo szybki makaron spaghetti z aromatycznymi krewetkami i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem dużej ilości świeżej natki pietruszki. Zapachy i smaki pięknie się przeplatają w tym błyskawicznym daniu: plasterki czosnku, siekana cebula, płatki chili i kawałki pomidorków. Zresztą to danie jest tak uniwersalne, ze możecie kombinować ze swoimi ulubionymi dodatkami :)
Woreczek zamrożonych krewetek mam zawsze w zapasie i taki szybki obiad lub kolację serwuję mojej Rodzinie często, jednak w większości przypadków sięgam po zdrowszy makaron razowy, który bardzo Wam polecam również do tego dania :)
SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):
- 200-250 g makaronu spaghetti (można użyć innego rodzaju)
- około 150 g krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki masła
- 2 małe szalotki lub 0,5 średniej cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- odrobina płatków chili
- sol i świeżo mielony pieprz do smaku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE:
Mrożone krewetki należy najpierw rozmrozić. Włóż je więc do garnka z ciepłą wodą na 15 minut.
W tym czasie makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z 1 łyżką masła i zeszklij na niej drobno posiekaną w kostkę szalotkę i 1 ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki.
Dodaj osuszone na ręczniku papierowym krewetki i smaż je około 2 minuty z jednej strony. Posól, popieprz, dodaj płatki chili, drugi ząbek czosnku starty na tarce i pozostałe 0,5 łyżki masła. Zamieszaj i smaż krewetki kolejne 2 minuty z drugiej strony.
Dodaj teraz pokrojone na pół pomidorki, wymieszaj wszystko dokładnie i przesmaż całość jeszcze 2 minuty, aż pomidorki puszcza soki i zaczną lekko się rozpadać.
Na koniec dodaj makaron oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj całość delikatnie, ale dokładnie i przełóż na talerze. Gotowe! Smacznego!
Pięknie się prezentuje, tak lekko :>
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To bardzo lekkie danie, człowiek się najada, ale nie czuje się ociężały :)
OdpowiedzUsuń