Cudowne, aksamitne i idealnie kremowe risotto z suszonymi grzybami, natką pietruszki i tymiankiem, z dodatkiem tartego parmezanu dla zaostrzenia smaku. Proste i efektowne danie, które z kieliszkiem wina (w wersji dla dorosłych :D) jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Zapach, który unosi się w domu podczas jego przygotowywania jest obłędny, a od samego risotto ciężko się oderwać. Takie risotto to świetny pomysł na codzienny obiad, ale również na proszoną kolację. Ze względu na dostępność suszonych grzybów możecie je podawać przez cały rok, a w sezonie wykorzystać świeże grzyby. Spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI (na około 3-4 porcje)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 40 g suszonych grzybów (użyłam podgrzybków i prawdziwków)
- 1,25 szklanki ryżu do risotto arborio (około 250 g)
- 1/3 szklanki białego wina
- 800 ml gorącej wody
- 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
WYKONANIE:
Grzyby włóż do niewielkiego garnka i zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywką i odstaw na 40-60 minut na bok. Możesz również wykonać tę czynność dzień wcześniej i zalać grzyby zimną wodą, a następnego dnia wykorzystać do risotto.
Po tym czasie na patelni rozgrzej oliwę z 1 łyżką masła i zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starty na tarce lub drobniutko posiekany czosnek i podsmaż całość przez 1 minutę. Dołóż grzyby i smaż je kolejne 1-2 minuty.
Wsyp ryż i przesmaż go przez 1-2 minuty, aż zrobi się szklisty i dokładnie pokryje się oliwą i masłem. Mieszaj przy tym ryż często, aby nie przywarł do patelni. Teraz wlej wino i intensywnie mieszając, poczekaj aż odparuje.
Wywar z grzybów podgrzej, aby był gorący. Wlej 1 chochelkę do ryżu i gotuj risotto na niewielkim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn, od czasu do czasu mieszając. Dodaj sól i pieprz oraz suszony tymianek, i ponownie wlej 1 chochelkę wywaru. Powtórz tę czynność aż do wyczerpania wywaru, za każdym razem co jakiś czas mieszając.
Risotto ma być aksamitne i kremowe, całość powinna zająć jakieś 16-18 minut. Na koniec dodaj drugą łyżkę masła, wsyp natkę pietruszki oraz tarty ser, dosól i dopieprz jeszcze raz do smaku, zamieszaj. Gotowe! Smacznego!
aromatyczne, jesienne danie!
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne :) W sumie tylko ryż i grzyby oraz kilka przypraw, a smak wyjątkowo intensywny.
UsuńZnakomite danie, dobry gatunek ryżu, podane z kieliszkiem dobrego wina - idealne! :)
OdpowiedzUsuńTo wino to jest "kropka nad i" do risotto :)) Dziękuję :)
Usuńuwielbiam ryż z grzybami
OdpowiedzUsuń--------------------------------------------------------
http://bit.ly/2exPe2V