ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI
Jedna z moich ulubionych zup - pyszna, tania i szybka: zupa z soczewicą i dużą ilością ziemniaków. Zupę gotuję na oliwie z oliwek z lekko prażoną cebulką, nie dodaję mięsa, ponieważ z reguły nie gotuję zup na mięsie (oprócz typowych, typu gulasz czy rosół, itp. :)). Według mnie takiej zupie absolutnie nic nie brakuje, jest pełna i bogata w smaku. Oczywiście, jeśli chcecie możecie ugotować ją na jakiejś mięsnej kostce lub ładnym kawałku mięsa, wybór pozostawiam Wam :)
Taką zupę gotuję przez cały rok, gości ona u mnie na stole bardzo często, gdyż składniki zawsze mam pod ręką (zapasem soczewicy mogę obdzielić pół miasta), a włoszczyzna zawsze zalega gdzieś na dnie lodówki. Do tego gotuje się ją naprawdę szybko i bezproblemowo. Porcja z przepisu starcza mi na dwa dni.
Zupa z soczewicy jest idealna dla dzieci - zdrowa i pożywna, jako szybki obiad po szkole :) A Wy możecie zapakować ją w pojemnik i odgrzać sobie następnego dnia w pracy :)
SKŁADNIKI:
- 2 litry wody
- 1 duża cebula
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 800 g ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 średniego selera
- 8-10 cm kawałek pora
- 1 szklanka czerwonej/pomarańczowej soczewicy (około 200 g)
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
- 0,5 łyżeczki majeranku
- około 1 łyżeczki soli (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
WYKONANIE:
Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij, a następnie lekko zrumień na niej leciutko cebulę. Następnie przerzuć ją do gotującej się wody.
Pokrój obrane ze skórki warzywa: ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w półksiężyce, por w talarki, pietruszkę i seler w 1,5-2 cm cienkie słupki. Możesz warzywa również (oprócz ziemniaków) zetrzeć na tarce, jeśli wolisz. Do zupy dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj je około 4-5 minut.
Po tym czasie dosyp przepłukaną na sitku soczewicę, przyprawy i gotuj całość do miękkości warzyw , około 15-20 minut. Jeśli będzie to konieczne, zupę dosól i dopieprz do smaku oraz posyp natką pietruszki. Rozlej do talerzy. Gotowe! Smacznego!
pozywne, kolorowe danie!
OdpowiedzUsuńTakie proste zupy są najlepsze :) I do tego zdrowe, można więc zjeść o jeden talerz więcej :D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i same moje ulubione składniki ;) Na pewno kiedyś zrobię!
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Ja też jestem ogromną fanką ziemniaków i soczewicy, a gdy występują w duecie to już nikt mnie od garnka nie odciągnie :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję za przepis na zupę z soczewicy. Właśnie ją gotuję. POZDRAWIAM SERDECZNIE
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, mam nadzieję, że zupa smakowała :) Serdeczne pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńMam dwa inne przepisy na zupy z soczewicą ale ta najbardziej mężowi smakowała. Coś czuję, że stanie się teraz tą jedyną. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń