Ziemniaki kocham miłością bezgraniczną od dziecka 🙈 Dla mnie na talerzu może nic innego nie istnieć, byleby były pyry! Jem je na okrągło pod każdą postacią, a najbardziej lubię gotowane, pieczone, pure, frytki.... No właśnie... Uwielbiam wszystko, co ziemniaczane... Dlatego kiedy pojawiają się młode ziemniaki me szczęście sięga zenitu! 💕🎇🎉Młode ziemniaki mogłabym jeść bez końca. Z dodatkiem masła, koperku i soli oraz szklanką zsiadłego mleka, przypominają mi czasy dzieciństwa i kojarzą się niezmiennie z... Mamą, i totalną beztroską 😇👱😍
Dziś mam dla Was prosty przepis na przepyszną sałatkę, którą wymyśliłam ostatnio z wielkiej potrzeby na coś ziemniaczanego. Otworzyłam lodówkę i tak oto powstała sałatka z młodymi, pieczonymi ziemniakami z dodatkiem tymianku, z koperkiem i natką pietruszki, chrupiącym boczkiem, kremową fetą, szczypiorkiem oraz prażonym słonecznikiem. Kilka składników i mamy genialną, swojską wyżerkę z przytupem! 😉😁
SKŁADNIKI:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
- sól morska
- 2-3 łyżki siekanego koperku
- 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 250 g boczku wędzonego
- 1/2 cebuli
- 1 opakowanie sera typu feta (270 g)
- 0.5 pęczka szczypiorku
- 1/3 szklanki słonecznika łuskanego
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Ziemniaki (w skórce) wyszoruj porządnie, osusz papierowym ręcznikiem i wyłóż na blachę. Polej je 2 łyżkami oleju i zamieszaj porządnie, aby olej pokrył je dokładnie. Posyp ziemniaki tymiankiem i wstaw do piekarnika. Piecz 35 minut z opcją góra - dół, po czym zamieszaj je i dopiecz jeszcze przez kolejne 7 - 10 minut z funkcją grilla, żeby skórka ładnie się zrumieniła.
Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i gorące posyp solą morską do smaku i posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojony w słupki boczek, i zacznij go smażyć. W połowie smażenia dodaj do boczku pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż całość do ładnego zrumienienia.
Na patelnię po smażeniu boczku wrzuć słonecznik i upraż go na złoto.
Ziemniaki wymieszaj z boczkiem. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę i posiekany drobno szczypiorek. Całość posyp prażonym słonecznikiem. Gotowe! Smacznego!
.
Kartofelki pyszna sprawa :)
OdpowiedzUsuńTaki nietuzinkowy przepis na pewno będzie gwoździem każdej imprezy przy grillu. Któż nie lubi pysznych ziemniaków z grilla w chrupiącej skórce? Jak widać grill to nie tylko kiełbaska i kaszanka. Możemy uruchomić naszą kulinarną kreatywność i przyrządzić inne dania.
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie czy tą wspaniałość można jeść na zimno?
OdpowiedzUsuńOczywiście, smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno :)
OdpowiedzUsuń