Ekspresowa i przepyszna propozycja na podwieczorek, słodkie śniadanie albo... nadchodzący Tłusty Czwartek... 😋 Soczyste jabłka w cieście naleśnikowym, oprószone cynamonem i podane z ulubionymi dodatkami - u mnie z miodem i jogurtem naturalnym. Możecie je również posypać cukrem pudrem, posmarować ulubionym dżemem lub podać z bita śmietaną. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i obok pączków w Tłusty Czwartek znikną ze stołu jako pierwsze! 😉
P.s. Na pewno wielu z Was je pamięta z dzieciństwa, kiedyś robiła je każda mama ❤
SKŁADNIKI NA CIASTO (na około 15 krążków):
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
DODATKOWO:
- 4 jabłka
- cynamon do oprószenia jabłek
- olej do smażenia
- miód / cukier puder /jogurt / ulubiony dżem / bita śmietaną według uznania
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na cisto umieść w misce i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej (lub miksera) do połączenia się składników, na gładką masę.
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w 1 cm plasterki. Każdy plasterek oprósz cynamonem z obu stron.
Na patelni rozgrzej olej. Jabłka maczaj w cieście, tak aby pokryło je z obu stron i smaż po około 2-3 minuty z jednej strony na złoty kolor. Usmażone wyłóż na papierowy ręcznik na chwilę. Gotowe podawaj z miodem, cukrem pudrem, jogurtem, ulubionym dżemem, bita śmietaną... Smacznego!
Pyszne smaki dzieciństwa! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńOlga, musisz je zatem koniecznie zrobić i przypomnieć sobie smak dzieciństwa :)
UsuńWspaniały pomysł na podwieczorek dla dzieci :)
OdpowiedzUsuń