Pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny: roladki z filetów z kurczaka faszerowane fetą i brokułami. Na talerzu wyglądają pięknie, a co najważniejsze smakują wspaniale – są soczyste w środku, z zewnątrz ładnie zrumienione i chrupiące, a nadzienie ciekawie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka.
Brokuły do tego przepisu gotuję na parze, by nie straciły zbyt dużo wartości odżywczych, uważam również z ilością soli. Ponieważ feta jest już wystarczająco słona, dodaję do nadzienia dosłownie odrobinę soli. Jeśli macie ochotę, fetę możecie zastąpić kozim serem, pasuje tutaj również świetnie. Całość przygotowuje się szybko i sprawnie, a jeśli zostaną Wam roladki z obiadu, to polecam Wam pokroić je w plastry i zjeść na kanapce, pycha!
Danie przygotowałam w ramach współpracy z marką Zagrodowy.
"Kurczak Zagrodowy z Podlasia" (LINK) to wysokiej jakości kurczak, który pochodzi z hodowli z małych, rodzinnych gospodarstwach. Żywiony jest karmą roślinną bez GMO, która zawiera wiele niezbędnych minerałów, a także wyciągi ziołowe i witaminy. Kurczak nie dostaje żadnych antybiotyków i istotne w jego hodowli jest to, że ma on swobodny dostęp do zagrody na świeżym powietrzu, więc może się prawidłowo rozwijać.
To co wyróżnia "Kurczaka Zagrodowego" na tle sklepowych kurczaków, to jasne i bardzo delikatne mięso, którego jakość czuć w każdym kęsie. Dlatego zachęcam was do jego wypróbowania, jestem pewna, że nie pożałujecie :)
- 500 g filetów z kurczaka
- 250 g brokułów
- 2 ząbki czosnku
- 125 g sera feta
- 1 jajko
- około 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Brokuły podziel na różyczki i ugotuj na parze do miękkości (około 10 – 12 minut). Ugotowane brokuły opłucz zimną wodą i posiekaj drobno. Dodaj do nich pokruszoną fetę, pieprz oraz odrobinę soli (uważaj, bo feta jest już słona) i wymieszaj.
Filety z kurczaka rozbij delikatnie tłuczkiem. Od wewnętrznej strony posól je, popieprz i posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na każdy filet ułóż równomiernie masę brokułową, zwiń filet od dłuższej strony w roladkę.
Panieruj roladki w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki ze wszystkich stron na wolnym ogniu do zezłocenia się skorki.
Rewelacyjny przepis! Super zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMmm, brzmi jak pyszny przepis! Chętnie wypróbuję to w najbliższym czasie. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuń