piątek, 26 czerwca 2015

LNIANO-OTRĘBOWY OMLET Z BAKALIAMI, SERKIEM WIEJSKIM I OWOCAMI



LNIANO-OTRĘBOWY OMLET Z BAKALIAMI, SERKIEM WIEJSKIM I OWOCAMI

Wszyscy wiemy, że porządne śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia, dlatego dziś proponuję Wam niezwykle pożywny i bardzo zdrowy omlet, który przygotujecie w... 300 sekund :) Omlet z mielonego siemienia lnianego i żytnich otrębów, z całym mnóstwem odżywczych bakalii. Do tego naturalny serek wiejski i garść świeżych owoców. Jest pyszny i sycący, a podany ze szklanką soku pasteryzowanego będzie pięknym i wartościowym początkiem dnia!



AKTUALIZACJA 30.06.2015 r.: Kochani, wygrałam konkurs "Sok to bogactwo witamin, substancji odżywczych i minerałów", w którym ten przepis brał udział :))) 
Nagroda jest udział w nagraniu Dzień Dobry TVN, gdzie będę przygotowywać mój omlet na żywo :))) 
Jestem przeszczęśliwa i dziękuję Organizatorom za wyróżnienie mojego przepisu :)))




SKŁADNIKI (na 1 porcję):
  • 3 jajka
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
  • 1/2 łyżki otrębów żytnich (mogą być też pszenne)
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu, miodu, syropu z agawy lub cukru pudru (według uznania)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki bakalii (np. żurawiny, płatków migdałów, słonecznika)
  • 1/2 szklanki serka wiejskiego naturalnego
  • 3/4 szklanki owoców (u mnie maliny, borówki, brzoskwinie)
DODATKOWO:
  • 1 szklanka ulubionego soku pasteryzowanego


WYKONANIE:
Posiekaj drobno bakalie. 
Do miski wbij jajka, dodaj siemię lniane, otręby, ksylitol lub składnik, którym słodzisz oraz cynamon i energicznie ubijaj masę trzepaczką lub widelcem przez 45 sekund. 
Na rozgrzaną patelnię (ja używam nieprzywierającej, więc nie potrzeba żadnego tłuszczu, ale jeśli takiej nie masz roztop 1 łyżeczkę masła) wlej masę i przykryj patelnię pokrywką. Smaż omlet na średnim ogniu przez 2,5 minuty, po czym zsuń go na talerz, przykryj patelnią (używaj do tego rękawic kuchennych) i obróć całość, aby omlet wypadł na patelnię drugą stroną. Smaż go jeszcze około 45 sekund na większym ogniu. Na gotowy omlet wyłóż serek wiejski i owoce. Podawaj ze szklanką ulubionego soku pasteryzowanego. Gotowe! Smacznego!




Przepis bierze udział w konkursie "Sok to bogactwo witamin, substancji odżywczych i minerałów"

8 komentarzy:

  1. Pyszne i zdrowo! Tak lubię zajadać na śniadanie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo i jak pięknie podane :-) Pani pomysły są zawsze wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten omlet z pewnością zagości na stałe w moim śniadaniowym menu.

    OdpowiedzUsuń
  4. i takim czymś można zaczynać dzień! przepyszny omlet z bakaliami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki Kochana, super przepis, a najważniejsze, że szybki i zdrowy. Faktycznie 300 sek i wygląda tak ślicznie i jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialny przepis.:)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP