niedziela, 29 maja 2016

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA, SCHABOWY Z KOŚCIĄ I MŁODE ZIEMNIAKI



Swojski, tradycyjny obiad, bez którego nie wyobrażam sobie wiosenno-letniego sezonu. Młoda zasmażana kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem w towarzystwie pysznego, soczystego schabowego, koniecznie z kością, i młode ziemniaczki. 
Taki obiad mogłabym jeść codziennie, a kapustę (jeśli zostanie) za każdym razem wyjadam łyżką z garnka tak długo, aż zobaczę dno :D
Schabowego robię zawsze z kością, dla mnie taki jest najlepszy i dzięki niej ma najwięcej smaku i aromatycznych soków, dlatego warto wybrać się do miejscowego rzeźnika, żeby kupić solidny kawałek mięsa. Kotlety powinny mieć ciemniejszą barwę i grubość około 2-2,5 cm, a po rozbiciu około 5-7 mm, wtedy nie wysuszą się zbytnio podczas smażenia i zachowają swoją soczystość. 
Taki klasyczny schabowy z kością nie potrzebuje również żadnych wymyślnych przypraw, tutaj najlepiej sprawdzi się klasyczna sól i pieprz oraz bułka tarta do panierowania. Cały smak jest w mięsie. Tłuszczu przy kości również nie odkrawajcie, daje on podczas smażenia smak, a później można go po prostu odłożyć na bok. 
To co, wiecie już co dzisiaj na obiad? :))


SKŁADNIKI NA KAPUSTĘ ZASMAŻANĄ:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 większa marchewka
  • 1 duża cebula
  • 200 g boczku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA SCHABOWEGO Z KOŚCIĄ:
  • krojone plastry schabowego z kością (każdy po około 160-200 g, grubości 2-2,5 cm)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

DODATKOWO:
  • ugotowane młode ziemniaki posypane koperkiem


WYKONANIE:
KAPUSTA:
Kapustę przekrój na ćwiartki, opłucz i pokrój na 0,5- 1 cm paski. Wrzuć je do garnka i zalej do połowy wodą, dodaj startą na grubych oczkach marchewkę. Dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj całość około 10 minut od czasu do czasu mieszając dokładnie.
W międzyczasie na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż na nim pokrojony w kosteczkę boczek. Gdy boczek lekko się zrumieni, dodaj posiekaną również w kostkę cebulę i przesmaż całość jeszcze chwilę na lekko złoty kolor. 
Gdy kapusta będzie miękka odlej z niej cześć wody (około połowę). 
Do podsmażonego boczku dodaj 1 łyżkę masła, 2 łyżki maki i 2 łyżki wody z gotowania kapusty i przesmaż całość przez chwilę. Następnie przerzuć zawartość patelni do kapusty, zamieszaj dokładnie i zagotuj. Na koniec dorzuć posiekany koperek, wymieszaj. 
Kapustę podawaj np. z młodymi ziemniakami. Gotowe!

SCHABOWY:
Kotlety rozbij tłuczkiem (najlepiej miedzy dwoma kawałkami foli spożywczej), zaczynając od kości i kierując się na zewnątrz, na grubość około 5-7 mm. Następnie oprósz je solą oraz pieprzem i panieruj najpierw w jajku rozbełtanym z wodą, a następnie w bułce tartej. 
Smaż kotlety na rozgrzanym oleju (około 2-3 mm warstwy oleju na patelni) na średnim ogniu, na złocisty kolor z obu stron - po około 4 minuty z każdej. Gotowe! Smacznego!




2 komentarze:

  1. Ilonko jak mam przysmażyć kotlecika zaraz przy kości. Masz sposób? zawsze mi niedopieczony wychodzil /właśnie przy samej kości/. Pozdrawiam cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze sprawdzam czy schabowy jest odpowiednio wysmażony nakłuwając kotleta blisko kości, najlepiej widelcem. Jeśli wycieka z niego różowy płyn, wówczas należy kotleta jeszcze chwilkę z każdej strony posmażyć, aż do momentu gdy płyn będzie przezroczysty :)

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP