Swojski, tradycyjny obiad, bez którego nie wyobrażam sobie wiosenno-letniego sezonu. Młoda zasmażana kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem w towarzystwie pysznego, soczystego schabowego, koniecznie z kością, i młode ziemniaczki.
Taki obiad mogłabym jeść codziennie, a kapustę (jeśli zostanie) za każdym razem wyjadam łyżką z garnka tak długo, aż zobaczę dno :D
Schabowego robię zawsze z kością, dla mnie taki jest najlepszy i dzięki niej ma najwięcej smaku i aromatycznych soków, dlatego warto wybrać się do miejscowego rzeźnika, żeby kupić solidny kawałek mięsa. Kotlety powinny mieć ciemniejszą barwę i grubość około 2-2,5 cm, a po rozbiciu około 5-7 mm, wtedy nie wysuszą się zbytnio podczas smażenia i zachowają swoją soczystość.
Taki klasyczny schabowy z kością nie potrzebuje również żadnych wymyślnych przypraw, tutaj najlepiej sprawdzi się klasyczna sól i pieprz oraz bułka tarta do panierowania. Cały smak jest w mięsie. Tłuszczu przy kości również nie odkrawajcie, daje on podczas smażenia smak, a później można go po prostu odłożyć na bok.
To co, wiecie już co dzisiaj na obiad? :))
SKŁADNIKI NA KAPUSTĘ ZASMAŻANĄ:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 większa marchewka
- 1 duża cebula
- 200 g boczku
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA SCHABOWEGO Z KOŚCIĄ:
- krojone plastry schabowego z kością (każdy po około 160-200 g, grubości 2-2,5 cm)
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- bułka tarta do panierowania
- sól i świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
DODATKOWO:
- ugotowane młode ziemniaki posypane koperkiem
WYKONANIE:
KAPUSTA:
Kapustę przekrój na ćwiartki, opłucz i pokrój na 0,5- 1 cm paski. Wrzuć je do garnka i zalej do połowy wodą, dodaj startą na grubych oczkach marchewkę. Dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj całość około 10 minut od czasu do czasu mieszając dokładnie.
W międzyczasie na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż na nim pokrojony w kosteczkę boczek. Gdy boczek lekko się zrumieni, dodaj posiekaną również w kostkę cebulę i przesmaż całość jeszcze chwilę na lekko złoty kolor.
Gdy kapusta będzie miękka odlej z niej cześć wody (około połowę).
Do podsmażonego boczku dodaj 1 łyżkę masła, 2 łyżki maki i 2 łyżki wody z gotowania kapusty i przesmaż całość przez chwilę. Następnie przerzuć zawartość patelni do kapusty, zamieszaj dokładnie i zagotuj. Na koniec dorzuć posiekany koperek, wymieszaj.
Kapustę podawaj np. z młodymi ziemniakami. Gotowe!
SCHABOWY:
Kotlety rozbij tłuczkiem (najlepiej miedzy dwoma kawałkami foli spożywczej), zaczynając od kości i kierując się na zewnątrz, na grubość około 5-7 mm. Następnie oprósz je solą oraz pieprzem i panieruj najpierw w jajku rozbełtanym z wodą, a następnie w bułce tartej.
Smaż kotlety na rozgrzanym oleju (około 2-3 mm warstwy oleju na patelni) na średnim ogniu, na złocisty kolor z obu stron - po około 4 minuty z każdej. Gotowe! Smacznego!
Ilonko jak mam przysmażyć kotlecika zaraz przy kości. Masz sposób? zawsze mi niedopieczony wychodzil /właśnie przy samej kości/. Pozdrawiam cię serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa zawsze sprawdzam czy schabowy jest odpowiednio wysmażony nakłuwając kotleta blisko kości, najlepiej widelcem. Jeśli wycieka z niego różowy płyn, wówczas należy kotleta jeszcze chwilkę z każdej strony posmażyć, aż do momentu gdy płyn będzie przezroczysty :)
UsuńJak on świetnie u Ciebie wygląda. :) Byłam dzisiaj na festiwalu schabowego w https://restauracjaakademia.pl/. Mieli tyle ciekawych propozycji, że nie mogłam się zdecydować. Ostatecznie wzięłam z salsą pomidorową, bo to takie niezwykłe połączenie, No i szukam pomysłów sama, bo złapała mnie ochotka na typowo polskie szamanko.
OdpowiedzUsuń