poniedziałek, 30 maja 2016

CHOCOLATE CHIP COOKIES - NAJLEPSZE



Przepyszne, słynne na cały świat amerykańskie chocolate chip cookies, czyli ciasteczka z kawałkami czekolady - chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Dla mnie najlepsze z najlepszych, nawet w McDonadzie nie zjecie takich dobrych :) Testowałam wiele przepisów, ale zawsze coś z nimi było nie tak, najczęściej środek ciastek nie był idealny. Aż wreszcie ta kombinacja składników okazała się idealna. Ciastka są wyśmienite, a mięciutki środek i rozpływająca się w ustach czekolada to po prostu niebo w gębie :)
Jest to moja propozycja na nadchodzący Dzień Dziecka - gwarantuję Wam, że Wasze pociechy będą zachwycone takim słodkim podarunkiem i myślę, że naprawdę warto zadać sobie odrobinę trudu, by je przygotować (choć tak naprawdę robi się je błyskawicznie) :). Ze szklanką mleka ciasteczka smakują wybornie i nie można się od nich oderwać :) 
A gdy już Dzień Dziecka się skończy, gwarantuję Wam, że staną się to Wasze ciasteczka nr 1 przez cały rok :D


SKŁADNIKI (na 18 ciastek):
125 g miękkiego masła
120 g brązowego cukru (około 0,55 szklanki)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g mąki pszennej (około 1 i 1/4 szklanki)
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g czekolady posiekanej lub groszków czekoladowych (użyłam 100 g mlecznej, 100 g białej i 50 g gorzkiej)


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni C.
Miękkie masło utrzyj z cukrem do białości przez kilka minut. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksuj całość przez 2 minuty. Teraz przesiej do masy mąkę wymieszaną z sodą oraz solą i zmiksuj całość krótko. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę lub groszki.
Z masy formuj kulki wielkości niewielkich gałek lodów i układaj je w kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (na jednej blaszce zmieści się max. 8-9 ciastek). Leciutko dociśnij kulki od góry. Piecz ciastka przez około 14-15 do lekkiego zezłocenia, wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do ostudzenia. Ważne jest, aby ściśle trzymać się czasu pieczenia! Wtedy ciastka będą miękkie, stwardnieją lekko na zewnątrz, gdy wystygną, a pozostaną ciągnące w środku. Gotowe! Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Wyglądają jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie proste przepisy. Musze koniecznie wyprobowac, bo wygladaja pieknie na tych zdjeciach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Przepis jest bardzo prosty i ciasteczka robi się błyskawicznie. A smak... pycha :D Proszę koniecznie wypróbować :)

      Usuń
  3. Lubie takie proste przepisy. Musze koniecznie wyprobowac, bo wygladaja pieknie na tych zdjeciach :-)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP