czwartek, 27 października 2016

CANDY APPLES, CZYLI JABŁKA W KARMELU


Candy apples to wynalazek Williama W. Kolba'a z USA, który na początku XX wieku, podczas pracy nad świątecznymi cukierkami, zanurzył jabłka w karmelu i ułożył je na wystawie swojego sklepu. Te jabłka bardzo szybko stały się ogromnym hitem :) A ja dziś zaczerpnęłam przepis i informacje z niezawodnej strony Moje Wypieki :)
Candy apples to przepyszne, dorodne owoce w cynamonowym karmelu, które cudownie chrupią podczas jedzenia. Ale nie martwcie się o swoje zęby, nie ma tu problemu z gryzieniem, a dla niezdecydowanych polecam pokroić je po prostu na cząstki :)
Dziś jabłka te są przygotowywane na różne jesienne święta i głównie na Halloween. Dlatego gorąco Was namawiam do ich zrobienia, bo są naprawdę pyszne, a efekt smakowy i wizualny jest obłędny. To tak jakbyście jedli jabłka z lizakami :D


SKŁADNIKI  (na 4 sztuki):

  • 4 jabłka  (najlepiej lekko kwaskowe, np. Granny Smith)
  • 250 g białego cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka miodu lub golden syropu
  • 1/2 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków (opcjonalnie)
  • odrobina czerwonego barwnika


DODATKOWO:
  • 4 krótkie patyki


WYKONANIE:
Z umytych i osuszonych jabłek wyrwij ogonki. Wbij w jabłka patyki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.


Do garnuszka z grubym dnem wsyp cukier, dodaj wodę miód, esencję, cynamon, goździki (opcjonalnie) oraz barwnik. Zamieszaj wszystko dokładnie i zagotuj.
W garnuszku z gotującym się karmelem umieść termometr cukierniczy. Gotuj karmel na średniej mocy palnika, nie mieszając w ogóle masy. Temperatura ma osiągnąć 280 stopni F, czyli 137 stopni C, czyli tzw. sofr crack stage. Jeśli nie masz termometru cukierniczego, obejrzyj koniecznie krótki filmik (link tutaj)
Teraz zanurz w karmelu pierwsze jabłko, obtocz je całe masą i strzep jej nadmiar. Dalej postępuj tak z kolejnymi jabłkami. Odłóż je na papier i pozostaw do zastygnięcia. Gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP