Przygotowałam ją na domowym spodzie, jeśli jednak nie macie w tygodniu czasu na jego przygotowanie (np. po pracy) to myślę, za alternatywą może być kupny spód do pizzy. Taką pizzę możecie zrobić z dziećmi, będzie to na pewno dla nich wielka frajda 😃 Ja planuję przygotować składniki dla mojej Córki, bo już zaplanowała na czwartek pizzę z duchami... 😋
Do pizzy użyłam cieniutko krojonej kiełbasy krakowskiej (cóż za bezczeszczenie włoskiej tradycji!!) i smakowała naprawdę super, ale oczywiście możecie zastąpić ją dobrej jakości salami lub szynką, albo inną ulubioną wędliną. Zresztą kombinujcie do woli, pizza może być przecież za każdym razem inna!
P.s. Pod TYM LINKIEM znajdziecie więcej halloweenowych pomysłów dla dzieci.
SKŁADNIKI NA CIASTO (na 3 spody około 26 -30 cm):
- 12 g drożdży suchych
- 1,5 szklanki letniej wody
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 średniej cebuli albo 1 mała
- 2 duże ząbki czosnku
- mała garść świeżej bazylii (opcjonalnie 3-4 łyżeczki suszonej)
- 2 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżeczki masła
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- cukier
- sól
- pieprz
DODATKOWO:
- garść tartego żółtego sera
- kilka plasterków kiełbasy krakowskiej, salami, szynki, według uznania)
- kilka "duszków" wyciętych z sera żółtego
- czarne oliwki na oczy, usta i pająki
UWAGA! (dodatki należy potroić, jeśli będziecie robić od razu 3 pizze).
WYKONANIE:
CIASTO:
Mąkę przesiej, wymieszaj z suchymi drożdżami, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrób gładkie oraz elastyczne ciasto (ręcznie lub hakiem miksera). Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości w cieple na 1 -1,5 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie, uderz je pięścią i podziel na 3 równe części. Kamień do pizzy wysyp mąką lub blachę wysmaruj oliwą. Uformuj z nich spody na pizzę, układając ciasto na kamieniu lub blasze.
SOS POMIDOROWY:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną w drobniutką kostkę cebulę.
Dodaj do niej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki), przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno świeżą bazylię (lub suszoną), cukier (około 2 łyżeczki), oregano, sól i pieprz do smaku. Zagotuj całość aż zgęstnieje i dodaj masło. Wymieszaj. Zdejmij z ognia.
Dodaj do niej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki), przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno świeżą bazylię (lub suszoną), cukier (około 2 łyżeczki), oregano, sól i pieprz do smaku. Zagotuj całość aż zgęstnieje i dodaj masło. Wymieszaj. Zdejmij z ognia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 240 stopni C.
Ciasto posmaruj sosem pod pizzy. Rozsyp trochę sera żółtego, na to ułóż plasterki kiełbasy lub wędliny, następnie rozłóż duszki. Na każdym duszku ułóż oczy i usta z pokrojonych na maleńkie kawałki czarnych oliwek, na koniec zrób pająki z oliwek..
Piecz pizzę przez 10 -12 minut do zrumienienia brzegów (uważaj, aby nie przypalić duszków!). Gotowe! Smacznego!
Przepis na spód do pizzy pochodzi z tej strony.
Bajerancka pizza, w sam raz na listopadowe wieczory ����
OdpowiedzUsuń