Sezon na szparagi w pełni, dlatego mam dla Was przepis na błyskawiczną tartę ze szparagami i serem kozim... Tylko 3 składniki plus odrobina przyprawy i wyśmienita kolacja gotowa! Tartę upiekłam w piekarniku Electrolux z serii 700 SenseCook EOE7C31X z termosondą, który od kilku tygodni mam możliwość testować. Do przepisu dołączam recenzję piekarnika - interesowało mnie przetestowanie nie tylko samej termosondy, ale także jego ogólnej funkcjonalności. Dlatego upiekłam różne, naprawdę pyszne dania, by sprawdzić go jak najlepiej.
Przygotowanie tarty zajęło mi w sumie jakieś 25 minut - piekarnik nagrzał się błyskawicznie, w tym czasie rozłożyłam ciasto francuskie i ułożyłam na nim składniki. Wszystko równomiernie się upiekło i po 20 minutach wyciągnęłam pyszną, gorącą i pachnącą kolację 😋
Przygotowanie tarty zajęło mi w sumie jakieś 25 minut - piekarnik nagrzał się błyskawicznie, w tym czasie rozłożyłam ciasto francuskie i ułożyłam na nim składniki. Wszystko równomiernie się upiekło i po 20 minutach wyciągnęłam pyszną, gorącą i pachnącą kolację 😋
Piekarnik jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda naprawdę ładnie i elegancko. To co mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik Electrolux. Okazało się, że jest ich całkiem sporo:
- grzanie dolne
- konwencjonalne/tradycyjne pieczenie
- grill
- szybkie grillowanie
- nawilżanie
- pizza
- powolne gotowanie
- termoobieg
- grillowanie turbo
- rozmrażanie
- utrzymywanie ciepła
Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. Umożliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo znajdziemy tu zaprogramowane dla różnych rodzajów potraw ustawienia, co bardzo ułatwia korzystanie z piekarnika.
Bardzo fajną opcją jest tryb szybkiego nagrzewania piekarnika, co pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Piekarnik nagrzewa się równomiernie, co sprawia, ze również potrawa jest równomiernie dopieczona i nie ma ryzyka, że w jednym miejscu będzie bardziej przypieczona niż w drugim. Po wyłączeniu piekarnik schładza się samoczynnie.
Istotne było dla mnie również jego czyszczenie, ponieważ nie ma co ukrywać, nie przepadam za czyszczeniem piekarnika. W tym modelu mamy do dyspozycji czyszczenie katalityczne, co oznacza, że system samoczynnego czyszczenia zaczyna działać automatycznie, w momencie kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Mój piekarnik nie zdążył się jeszcze oczywiście ubrudzić za mocno, ale przetestowałam tę funkcję mimo wszystko i okazało się, że zabrudzenia wystarczy przetrzeć tylko ściereczką do sucha.
Z najważniejszych zalet piekarnika Electrolux wymieniałbym:
- bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze
- szybko się nagrzewa
- potrawy są równomiernie upieczone
- termosonda sprawdza się doskonale przy pieczeniu mięs i ryb
- bardzo łatwy w czyszczeniu
- ma elegancki design
Natomiast jeśli chodzi o minusy to póki co znalazłam jeden:
- ciężko otwierają się drzwiczki piekarnika - być może jest to specjalnie zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie dzieci.
Poniżej podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika:
Szczegółowe dane Techniczne znajdziecie TU (KLIK)
TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM
SKŁADNIKI:
- 1 ciasto francuskie
- 150 g sera koziego (w roladce)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- odrobina płatków chili
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C (grzałka góra - dół).
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie ułóż na blasze i wywiń boki, tak, aby utworzyć grubszy rant. Środek nakłuj widelcem.
Ser kozi pokrój w grubsze plasterki.
Ze szparagów oderwij zdrewniałe końcówki i ułóż je naprzemiennie na serze.
Całość posyp płatkami chili i piecz tartę przez 20 minut do miękkości szparagów. Gotowe! Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux
Tarta pyszna (dziś była na obiad). Piekarnik piękny choć szkoda że nie mój. Pozdrawiam. Aga
OdpowiedzUsuń