czwartek, 26 września 2013

Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami




Jedno z moich ulubionych dań. Przygotowuję je najczęściej jako główne danie podczas kolacji ze znajomymi albo serwuję mojej Rodzinie na obiad. Na pierwszy rzut oka potrawa ta wydaje się być trudna do przygotowania, ale nie dajcie się zwieść pozorom, danie jest naprawdę banalnie proste i nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Marynowanego w oliwie z oliwek, koperku, czosnku i cytrynie łososia zapiekam w foli, a następnie podaję na poduszeczce ze szpinaku i sera pleśniowego. Do tego podaję kulki z ryżu basmati, świeżej rukoli i słodkiej kukurydzy. Doskonałe połączenie smaków. Bardzo polecam!


  SKŁADNIKIna 2 porcje:
  • 1 filet z łososia (około 300 g)
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki siekanego koperku
  • 1 opakowanie liści mrożonego szpinaku (lub świeżego w sezonie)
  • 1 opakowanie ulubionego sera pleśniowego
  • o,5 cebuli
  • 1 torebka ryżu basmati
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • garść rukoli
  • masło
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz
  • płatki migdałowe
  • cytryna do podania

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C.
Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. 
Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki oliwy z oliwek wymieszaj z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżeczką skórki cytrynowej, koperkiem, solą i pieprzem. Marynatę wylej na łososia i dobrze rozsmaruj po całości. Zawiń ciasno w folię. Możesz łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz rybę około 25-30 minut.
Ryz basmati ugotuj do miękkości wg zaleceń na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedź i dodaj do niego 1 łyżeczkę masła, posiekaną drobno rukolę i kukurydzę, całość dobrze zmieszaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Podsmaż lekko. Dorzuć do tego szpinak i smaż kilka minut, aż szpinak puści i odparuje wodę. Do szpinaku dodaj porwany na kawałki ser pleśniowy i zamieszaj, niezbyt dokładnie, tak, żeby zostały jeszcze nieroztopione kawałeczki sera. Dopieprz i dosól do smaku (soli nie potrzeba wiele).
Upraż na patelni garść płatków migdałowych, na złoto-brązowy kolor.
Na talerzu ułóż podłużną porcję szpinaku, na to wyłóż kawałek upieczonego łososia i posyp uprażonymi migdałami.
Ryż basmati nakładaj łyżką do lodów lub zwykłą łyżka, w formie kulek. Polej dla ozdoby polewą balsamiczną i podaj z Kawałkom cytryny. Smacznego!






2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP