Wspaniała, zdrowa i pożywna sałatka, którą przygotujesz w 20 minut. Świeże brokuły, aromatyczny kurczak, sos czosnkowy, a wszystko to posypane prażonymi migdałami... Sałatka idealna na romantyczną kolację (mocno czosnkowa! :))) ), a także na szybki obiad. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI, na 4 porcje:
- 1 brokuł
- 2 filety z piersi kurczaka (użyłam ekologicznych)
- garść płatków migdałowych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
SOS CZOSNKOWY:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (użyłam ekologicznego)
- 2 łyżki majonezu (najlepiej domowego)
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- sól (użyłam himalajskiej)
- pieprz (świeżo zmielony)
WYKONANIE:
Brokuły dokładnie umyj, odetnij różyczki od łodygi i ugotuj na parze (ok. 7 min.). Ugotowane brokuły przelej zimną wodą, by zachowały kolor.
Kurczaka umyj, obierz z błonek i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski, posól, popieprz i posyp czerwoną papryką. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i usmaż kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron.
W małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól oraz pieprz do smaku. Wymieszaj i odstaw.
Na patelni po smażonym kurczaku upraż przez chwilę na złoto-brązowy kolor płatki migdałów.
Na półmisek wyłóż różyczki brokuła, na to nałóż gotowego kurczaka. Całość polej sosem czosnkowym i posyp prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!
Po podaniu moim bliskim tej potrawy zebrałam same komplementy za pyszne i szybkie danie. Dzieki za udostępnienie przepisu!
OdpowiedzUsuńPo podaniu moim bliskim tej potrawy zebrałam same komplementy za pyszne i szybkie danie. Dzieki za udostępnienie przepisu!
OdpowiedzUsuńI o to właśnie w tym przepisie chodziło:) Dziękuję i pozdrawiam:)
Usuńznalazłam ten przepis i już nie mogę się doczekać aż przyrządzę sobie taki smakołyk! Dzięki za fajne przepisy i przepiękne zdjęcia
OdpowiedzUsuń