poniedziałek, 28 lipca 2014

CASARECCE ZE SZPINAKIEM I CAMEMBERTEM




Dziś na obiad zaserwowałam ekspresowy makaron ze szpinakiem, camembertem i mascarpone. Danie wyśmienite, sycące, mocno aromatyzowane czosnkiem. W sezonie możecie je przyrządzić ze świeżych liści szpinaku, natomiast poza nim - z mrożonych. Sery zaś możecie dowolnie komponować, świetnie pasuje tu gorgonzola, ser kozi, czy smakowe sery pleśniowe. Użyłam tu mojego ulubionego makaronu Casarecce, pochodzi on z Sycylii, jest charakterystycznie zawinięty w "rynienkę", dzięki czemu zatrzymuje w sobie jak najwięcej sosu z potrawy. Idealnie podkreśla smak szpinaku i serów oraz także wielu innych dodatków, a ugotowany al dente to bohater tego dania:) Ale możecie oczywiście użyć innego rodzaju makaronu. Gorąco polecam!!!


SKŁADNIKI (porcja dla 2-3 osób):

  • 250 g makaronu Casarecce
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 100 g sera camembert
  • 4 łyżki mascarpone
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sól (ewentualnie)


WYKONANIE:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmaż lekko.
Do cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szybko i dokładnie zamieszaj, dołóż od razu liście szpinaku (wcześniej opłukane pod woda). Podduś całość na patelni przez około 4 - 7 minut aż szpinak będzie miękki, ale nie będzie się całkowicie rozpadał.
Teraz dodaj pokruszony na kawałki ser camembert i mascarpone. Posyp pieprzem i zetrzyj na tarce odrobinę gałki muszkatołowej (lub dodaj mielonej). Zamieszaj wszystko dokładnie, do rozpuszczenia się sera.
Odcedzony makaron umieść w naczyniu, dołóż do niego gotowy szpinak i porządnie wymieszaj całość. Gotowe! Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Takie makarony zawsze się sprawdzą, a przy tym należą do szybkich i niekłopotliwych dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, kilka minut i pyszne danie gotowe:)) Bez sterty brudnych naczyń i godzin spędzonych w kuchni:)

      Usuń
  2. wyszło i wyszło :)))) jest wspaniałe:) poproszę przepis na sushi :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Ilonko wyszło super i tak też smakuje :) Z pozdrowieniami Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybko! Sprawnie! I SMACZNIE :)) Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Ilonko, czym można zastąpić camembert? Chciałabym zaserwować ten makaron 1,5 rocznemu dziecku. Przepisy smaczne, a zdjęcia przepiękne. Pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Pani zamiast niego dać więcej samego mascarpone albo zastąpić go miękkim kozim serkiem, opcjonalnie fetą (ale wtedy ostrożnie z solą :) Dziękuję pięknie za przemiłe słowa i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP