Dziś pomysł na smaczny, choć nietypowy obiad. Danie, które wymyśliłam "na szybko", kiedy w misie z owocami zalegał mi dorodny melon:) Postanowiłam połączyć go z mięsem, gdyż byłam ciekawa takiego zestawienia smaków, a ponieważ melon to bardzo delikatny owoc, padło na równie delikatne filety z piersi kurczaka. Całość przyprawiłam moim ulubionym zestawem przypraw: kurkumą i pieprzem cayenne chilli, które razem użyte mają bardzo silne właściwości antynowotworowe. Potrawa wyszła bardzo lekka, smak melona jest delikatnie wyczuwalny, ale owoc kompletnie nie dominuje nad daniem. Wiekszej słodyczy całości nadały pędy bambusa, które również dodałam pod koniec smażenia. Ogólnie: coś innego, coś dobrego - bardzo polecam!
SKŁADNIKI (porcja na 3-4 osoby):
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- 0,5 melona (użyłam miodowego)
- 1 puszka pędów bambusa
- 0,5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1/3 - 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne chilli
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej kolendry (ja utarłam ziarenka w moździerzu)
- 1/3 - 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
SPOSÓB WYKONANIA:
Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz z białych błonek. Następnie pokrój je w grubą kostkę (około 1,5-2 cm).
Kurczaka wrzuć do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dosyp do niego kurkumę, cayenne, sól i pieprz, zalej 3 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Wstaw mięso na 30-60 minut do lodówki, aby przeszło marynatą.
Po tym czasie na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i wrzuć na nią posiekaną w bardzo drobną kosteczkę cebulę. Zeszklij ja przez 2-3 minuty, po czym dodaj zamarynowane mięso. Podsmaż je ze wszystkich stron przez kilka minut, następnie dodaj do niego odcedzone pędy bambusa i melon pokrojony w grubą kostkę (około 2 cm). Posyp całość słodką paryką i kolendrą, wymieszaj i podsmaż przez kolejne 3-4 minuty. Mozesz ewentualnie dosolić i dopieprzyć potrawę jeszcze odrobinę do smaku. Gotowe! Kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem basmati lub zwykłym. Smacznego!
Bardzo ciekawe połączenie smaków. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńLubię łączyć mięso z owocami, ale z melonem jeszcze nie próbowałam, na pewno jest pysznie.
OdpowiedzUsuńIlonko jest Pani CZARODZIEJKĄ SMAKU :-)
OdpowiedzUsuń