poniedziałek, 25 sierpnia 2014

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z CYTRYNOWO-MUSZTARDOWYM WINEGRETEM




Smak tej sałatki okazał się dla mnie dużym zaskoczeniem... Myslałam, że będzie przypominała sałatkę z kuskusem (klik), ale smakowała zupełnie inaczej:) Nie jest tak syta jak ona, jest za to bardzo... orzeźwiająca. Dokładnie tak bym to ujęła:) Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to jest to coś dla Was. Ugotowana w bulionie kasza jaglana, do tego rzodkiewka, świeży ogórek, czerwona cebula, kiełki brokuła, kolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi z kurczaka. Mojego serca ta sałtka nie skradła, moim gościom zaś bardzo smakowała. Ocenę pozostawiam Wam:) Może się skusicie?:) Polecam!


SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki bulionu 
  • 4 duże rzodkiewki
  • 0,5 ogórka świeżego (lub 2 małe gruntowe)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • garść kiełków brokuła
  • kilka gałązek pietruszki
  • 1/4 pomarańczowej papryki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/3 szklanki startego żółtego sera (na tarce o grubych oczkach)
  • sól

SOS WINEGRET:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki musztarady dijon
  • 3/4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • świeżo zmielony pieperz

WYKONANIE:
SAŁATKA:
Kaszę jaglaną opłucz dokładnie na sitku, a następnie sparz dobrze wrzątkiem (również na sitku), aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzuć ją do garnka i zalej bulionem. Gotuj tak długo, aż kasza wchłonie całkowicie bulion i będzie miękka (około 15-20 minut). Po tym czasie przełóż kaszę do miski i ostudź.
Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, papryki również pokrój w kostkę, cebulę - w półksiężyce; wrzuć warzywa do ostudzonej kaszy.
Dodaj kiełki i posiekaną drobno pietruszkę oraz starty ser, dosól do smaku.

SOS WINEGRET:
Do malutkiego słoiczka wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier oraz sól i pieprz do smaku, zakręć wieczko i energicznie potrząsaj słoiczkiem. Składniki sosu muszą się dobrze połączyć. Gotowym sosem polej sałatkę. Gotowe! Smacznego!



3 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP