Cukinia faszerowana mięsem mielonym z szynki i kaszą jaglaną to sposób na łatwy, ciekawy i naprawdę pyszny posiłek. Danie nie wymaga wiele wysiłku, nie należy też do najkosztowniejszych:) Dodatek kaszy jaglanej zaś sprawia, że jest jeszcze zdrowsze oraz bardziej sycące i smakuje wspaniale. Ponieważ cukinia sama w sobie nie ma zbyt dużo smaku, ważne jest, aby dobrze podkreślić smak mięsa poprzez dobór wyrazistych przypraw. Także nie bójcie się i sypcie szczodrze ziołem!:D Polecam!
SKŁADNIKI (dla 4 - 6 osób):
- 3 średniej wielkości cukinie (np. kolorowe, żółte i zielone)
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki (może być również z łopatki albo mieszane wieprzowo - wołowe)
- 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 3/4 łyżeczki majeranku
- 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 plastry ostrego sera żółtego do utarcia
DODATKOWO DO WYDRĄŻONYCH CUKINII:
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka soli do gotowania kaszy jaglanej
WYKONANIE:
W małym garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu (u mnie 15 minut).
Odcedź kaszę i odłóż na bok.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Cukinie dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój je wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż z każdej ostrożnie środek, tak aby powstały "łódeczki" do napełnienia. Wydrążony miąższ odłóż na bok.
Posmaruj oliwą wnętrze cukinii, posól i popieprz.
Ułóż cukinie na blasze wyłożonej folią aluminiową i zapiecz przez około 10 - 15 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją lekko. Dołóż pokrojony w kostkę (niedbale) pozostały po wydrążonych cukiniach miąższ i podsmaż z cebulą, po czym przerzuć całość do miski.
Mięso mielone dobrze wymieszaj w osobnej misce z solą, pieprzem, chilli, słodką papryką, majerankiem i ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wrzuć na patelnię po cebuli. Możesz ewentualnie dolać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, jeśli tłuszczu będzie za mało, ale nie jest to konieczne. Przesmaż krótko mięso, około 4 minut, aż zmieni kolor z czerwonego na bladoróżowy. Dołóż je do miski z cebulą, dodaj ugotowana kaszę i dokładnie wymieszaj.
Podpieczone cukinie napełnij równo farszem i posyp startym serem żółtym. Wierzch możesz posypać jeszcze dodatkowo płatkami chilli i słodką papryką.
Zapiecz cukinie przez około 25 - 30 minut. Możesz je podawać z ulubionym dipem, najlepiej sprawdzi się tu dip czosnkowy lub koperkowy na bazie jogurtu naturalnego. Gotowe! Smacznego!
Jak kolorowo i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna. Lubię takie faszerowane warzywa :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie! Bardzo lubię cukinię przyrządzoną w ten sposób! :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam a kaszy nie dodaje się do farszu ?
OdpowiedzUsuńOczywiście! Nie wiem jak mogłam to przegapić?:D Kaszę należy dodać do gotowego mięsa na sam koniec, wymieszać i nadziać farszem cukinie. Już poprawiam w przepisie:) Dziękuję ślicznie! :)
UsuńNie Powinno się podgrzewać oliwy z oliwek bo tworzą się związki rakotwórcze.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, zdrowe i pożywne danie. Dzisiaj zamieniam cukinię na bakłażana - mam przeczucie że będzie równie smaczne ☺
OdpowiedzUsuńAga, z bakłażanem na pewno będzie świetnie smakować, on też tu idelanie pasuje 😋 Daj koniecznie znać jak wyszło! 🤗
Usuń