wtorek, 4 listopada 2014

SERNIK OREO




Od dłuższego czasu "kręciłam" się koło tego sernika, przyglądałam recepturom w internecie, aż w końcu postanowiłam trochę pokombinować, upiec go i sama przekonać się, czy rzeczywiście jest taki dobry jak piszą:) Wrzuciłam wszystkie składniki do miski i zmiksowałam na gładko, dodałam pokruszone ciastka Oreo, wylałam całość na wcześniej przygotowany, cieniutki spód (również z ciastek Oreo) i upiekłam. Nie dodałam do masy sernikowej żółtek, aby sernik pozostał w tonacji ciastek, czyli czarno-biały i dodatkowo przykryłam go na czas pieczenia folią aluminiową, aby się nie zezłocił. Gotowy, schłodzony sernik przykryłam czapą z bitej śmietany i posypałam ciastkami. Efekt? Ciasto wyszło bardzo dobre, aksamitne, ciastka Oreo nadały mu ten szczególny posmak, ale nie dominowały nad całością. Świetnie smakowało z filiżanką gorącej kawy z mlekiem:) Ogólnie sernik mnie nie zachwycił jakoś szczególnie swoim smakiem, ale z czystym sumieniem mogę napisać, że jest naprawdę bardzo smaczny i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu:) Polecam!


UWAGA:
Do całego sernika, tj.: na spód, masę sernikową i dekorację zużyłam 2 opakowania Ciastek Oreo, razem około 340-350 g.

SKŁADNIKI NA MASĘ SERNIKOWĄ:
700 g sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfico)
250 g mascarpone
0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
3 białka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego
16 ciastek Oreo (około 170 g)

SKŁADNIKI NA SPÓD:
10 ciastek Oreo (około 100 g) -  (bez białego kremu)*
2 łyżki roztopionego masła

DODATKOWO:
300 ml śmietany kremówki  36% - bardzo dobrze schłodzonej
1-2 usztywniacze do śmietany ("śąmietan-fixy)
3 płaskie łyżki cukru pudru
6 ciastek Oreo (około 70 g)


WYKONANIE:
SPÓD:
Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

Do malaksera lub blendera wrzuć ciastka Oreo bez kremu (krem wyskrob i odłóż na bok), dodaj roztopione masło i zmiksuj. 
Przesyp całość do tortownicy i dociśnij dobrze do dna, by powstała równa, cieniutka powierzchnia.
Wsadź tortownicę ze spodem do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

MASA SERNIKOWA:

Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wrzuć wszystkie składniki na masę, czyli ser mielony, mascarpone, mleko skondensowane, białka, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.
Ciastka Oreo pokrusz na mniejsze kawałki i wsyp do masy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
Masę przełóż na schłodzony spód, przykryj lekko górę tortownicy folią aluminiową i piecz sernik przez 1 godzinę, aż jego powierzchnia będzie dobrze ścięta przy dotknięciu palcem, a następnie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze ciasto przez około 10 minut.
Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i tak pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia.
Po tym czasie wsadź sernik na minimum 8 h do lodówki, najlepiej na całą noc.

DODATKOWO:
Całkowicie zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z usztywniaczami, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Wyłóż śmietanę na dobrze schłodzony sernik i posyp połamanymi ciastkami Oreo. Gotowe! Smacznego!


*ciastka Oreo należy rozłożyć i zeskrobać biały krem, który będzie dodany do masy sernikowej






8 komentarzy:

  1. Uwielbiam oreo w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla takich fanów Oreo jak ja;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie, jeśli jesteś fanką Oreo - to sernik idealny dla Ciebie:)

      Usuń
  3. Za Oreo nie przepadam, ale za sam wygląd tego sernika skusiłabym się na spory kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie jestem wielbicielką Oreo:) Ale w tym serniku smakują naprawdę fajnie:)

      Usuń
  4. nie tylko wspaniale wyglada, ale tez wspaniale smakuje!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP