czwartek, 22 stycznia 2015

NALEŚNIKI TIRAMISU




NALEŚNIKI TIRAMISU

Wzięło mnie coś ostatnio na tiramisu i tak oto powstała kolejna jego wariacja:) Naleśniki tiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam na gorąco, do przestudzonych już naleśników, (dzięki czemu nadzienie pięknie się trzymało), a całość smakowała wprost wyśmienicie! Możecie sos zastąpić konfiturą truskawkową lub nawet dżemem, ale takim niskosłodzonym, najlepiej domowej roboty:) 
Od teraz to moje ulubione naleśniki! A tak w ogóle - to bez nadzienia smakują również wspaniale! Zostawiłam kilka sztuk dla Dzieci na rano, żeby sobie zjadły z dżemem albo syropem klonowym, ale niestety me łakomstwo zwyciężyło i pożarłam je łapczywie nim me niewinne, głodne dzieciątka otworzyły ślepka o poranku:))) No cóż, nikt nie jest idealny;-PPP Bardzo gorąco polecam!


SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli


NADZIENIE:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • cukier puder do smaku (około 3-4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 łyżeczką gorącej wody
  • 3 łyżki brandy (lub amaretto)

SOS TRUSKAWKOWY:
  • 250 g truskawek (użyłam mrożonych)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
  • cukier puder do smaku (około 4 łyżeczki)


WYKONANIE:
NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto i smaż placki z obu stron, aż do wyczerpania ciasta. Naleśniki pozostaw do ostygnięcia.

NADZIENIE:
Wszystkie składniki zmiksuj krótko na gładko.

SOS TRUSKAWKOWY:
Do rondelka z grubym dnem wrzuć truskawki (mrożonych nie rozmrażaj wcześniej), dodaj cukier i gotuj  aż się lekko rozpadną (około 10 minut). Wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i zagotuj wszystko jeszcze przez 1-2 minuty.

Naleśniki posmaruj nadzieniem, zawiń w rulony i polej gorącym sosem truskawkowym. Gotowe! Smacznego!




12 komentarzy:

  1. To musi smakować bajecznie! Świetny pomysł:) Na pewno wykorzystam ten przepis w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. To beda chyba moje ulubione nalesniki. Wygladaja pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba juz wiem co zrobie mojej Zonie na Walentyki. Oby wyszly takie jak Twoje Ilonko. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki wyszły OBŁĘDNE!!! i 10 kg więcej, ale było warto:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wspaniałe! Jestem pod wrażeniem! To, co najbardziej lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Takie śniadanie to ja rozumiem! Dawno naleśników nie jadłam, a tiramisu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuje:)
    Będę pichcić jutro w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tiramisu i naleśniki, ale to połączenie wprowadza mnie w zachwyt, wygląda nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudo, zrobiłam teściowej i mnie POCHWALIŁA :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem całkowicie uzależniona od naleśników, choć rożnie mi wychodzą, bo nie trzyma się przepisów, spróbuję zrobić według twego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To musi być niebo na talerzu:)
    czym mogę zastąpic brandy/amaretto?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooooo tak, to jest przepyszne :) Kiedy nie mam brandy lub amaretto dodaję koniak, whisky lub nawet zwykłą wódkę, ale super sprawdzi się też likier migdałowy. A jeśli w ogóle nie chcesz użyć alkoholu to polecam dodanie kilku kropelek aromatu migdałowego. Zyczę smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP