wtorek, 31 marca 2015

MAZUREK CYTRYNOWY (Z LEMON CURD)




MAZUREK CYTRYNOWY (Z LEMON CURD)

Moja druga propozycja na wielkanocny mazurek. Tym razem w cytrynowej wersji, z lemon curd. Ten pyszny, cytrynowy krem zrobiłam tym razem na odrobinie oleju, aby uniknąć dodatku kolejnej porcji masła, która i tak już znajduje się w spodzie ciasta. Taki lemon curd jest równie pyszny, a na pewno zdrowszy i mniej kaloryczny, ale jeśli jesteście tak ja ja wiernymi fanami klasycznego lemon curdu to odsyłam Was do tego przepisu:) Którąkolwiek wersję kremu wybierzecie, mazurek będzie smakował świetnie:) Jeśli lubicie słodko-kwaskowe, intensywne smaki, to koniecznie musicie go zrobić! P.s. W dekorowaniu tego mazurka pomagała mi moja Córeczka Nadia:)

SKŁADNIKI:
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 mąki ziemniaczanej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru pudru
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%

SKŁADNIKI NA LEMON CURD:

  • sok i skórka otarta z 2-ch średnich cytryn
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki oleju (użyłam z pestek winogron, ale może też być rzepakowy lub oliwa z oliwek)
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

DODATKOWO:
  • np. płatki migdałów, plasterki cytryny, rozpuszczona biała czekolada - do dekoracji

WYKONANIE:
KRUCHY SPÓD:
Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie jednolite i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk. 
Uformuj kulę, przełóż ją do woreczka foliowego (lub zawiń w folię) i wsadź do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie cisto rozwałkuj na dowolny kształt - u mnie to jajko. (Z boków odkroiłam po kawałku ciasta i zrolowalam je, a następnie zrobiłam rant jajka).
Ciasto przełóż na blachę i wsadź ponownie do lodówki na około 30 minut. 
Po tym czasie wyjmij je z lodówki, ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia.

LEMON CURD:
Wszystkie składniki umieść w garnuszku z grubym dnem i dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką. 
Zagotuj na średnim ogniu do momentu wrzenia, cały czas mieszając. Gdy krem będzie już wrzał, pogotuj go jeszcze jakieś 15-20 sekund, dalej energicznie mieszając. Powinien błyskawicznie mocno zgęstnieć. 
Zdejmij garnek z ognia i pozostaw krem do ostudzenia.

Na gotowy kruchy spód wyłóż ostudzony lemon curd i udekoruj mazurek według uznania. Gotowe! Smacznego!






7 komentarzy:

  1. Moj maz kocha cytryny. Koniecznie musze go zrobic :)) Swietna odmiana dla zwyklego mazurka! A coreczka w dekorowaniu ma talent :) Na pewno przepis wyprobuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mąż jest miłośnikiem cytryn to mazurek powinien mu bardzo smakować, bo jest baaaardzo cytrynowy:) W imieniu Córeczki dziękuję:)))

      Usuń
  2. Zachwycający :) A smakować musiał wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję ogromnie:) Zniknął ze stołu błyskawicznie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam na święta identyczny w formie (jajo), różnił się natomiast smakiem. Mój był różany z białą czekoladą, którą zabarwiłam na różowo. Mazurki są obłędne! Pozdrówki serdeczne!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP