FOCCACIA - IDEALNA
Foccacia to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, choć właściwie trudno tu mówić o potrawie, jest to raczej rodzaj pieczywa, które podaje się jako dodatek do innych dań albo przed głównym posiłkiem, żeby uspokoić pierwszy głód:)
Ja serwuję foccacie w ciągu dnia jako przekąskę, tak do podgryzania albo na imprezach, gdzie wszyscy chętnie się nią zajadają. Jest bardzo prosta do zrobienia i baaaardzo tania: możecie zrobić ją bez żadnych dodatków albo przygotować z Waszymi ulubionymi. Ja dziś proponuję Wam foccacie z pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami... Jest po prostu pyszna. Pomidorki, które dodałam były bardzo słodkie i soczyste i genialnie smakowały z ciastem. Foccacia z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i mięciutka. Najlepiej smakuje podawana na ciepło. A jej kawałki macza się w oliwie z oliwek. Ja podałam ją z oliwą aromatyzowaną czosnkiem i chili, była rewelacyjna :) Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
- 300 ml ciepłej wody
- 1 opakowanie suszonych drożdży (8 g)
- 1,5 łyżki cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g mąki pszennej
- 2,25 łyżeczki soli morskiej (lub 2 łyżeczki zwykłej soli)
DODATKOWO:
12 pomidorków koktajlowych (mocno słodkich)
15 czarnych oliwek (lub zielonych według uznania)
1,5 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka oliwy do posmarowania ciasta
odrobina soli morskiej do posypania
WYKONANIE:
W naczyniu zamieszaj ciepłą wodę z drożdżami, cukrem i oliwą, a następnie odstaw mieszankę na 10 minut.
Do większej miski wsyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Następnie wlej drożdżową mieszankę i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut ręcznie lub hakiem do ciasta drożdżowego przez 8 minut (ja wyrabiałam hakiem). Ciasto pod koniec powinno ładnie odchodzić od brzegów miski.
Przykryj miskę z wyrobionym ciastem ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 75 minut.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj oliwą.
Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i przełóż na blachę, rozciągnij je na niej równomiernie. Pozostaw je na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Teraz natłuść ciasto z góry lekko oliwą, ponakłuwaj widelcem, powciskaj oliwki i pomidorki, posyp suszoną bazylią i odrobiną soli.
Piecz foccacię przez 25 minut do zezłocenia.
Podawaj najlepiej ciepłą z dodatkiem oliwy z oliwek! Polecam oliwę z czosnkiem i chili. Gotowe! Smacznego!
Smaczne jedzenie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym ją zjadła maczaną w oliwie - mniam
OdpowiedzUsuńWygląda faktycznie idealnie :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna! Jeszcze nigdy jej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńtwoja wygląda smakowicie :)
Bardzo lubię włoskie wypieki! Twoja foccacia wygląda wspaniale - i jeszcze te oliwki i pomidorki .... :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda! i piękne zdjęcia, oddają naprawdę klimat włoskich wakacji :) narobiłaś mi ochoty na focaccie na weekend!
OdpowiedzUsuń