wtorek, 30 czerwca 2015

SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO




SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO

Zakochacie się w tym serniku od pierwszego kęsa... :) Delikatny, puszysty, truskawkowo-czekoladowy, po prostu pyszny :) To sernik na zimno, w którym smaki truskawki i czekolady doskonale się łączą, tworząc wspaniały, naprawdę lekki deser, pełen maleńkich bąbelków powietrza :) Prosty w przygotowaniu i dodatkowo bardzo podzielny, ponieważ zrobiłam go w dużej tortownicy. U mnie w domu zniknął błyskawicznie i losowaliśmy kto zje ostatni kawałek :D W ostateczności podzieliliśmy resztki na cztery :DDD Bardzo polecam!

SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:
  • 100 g herbatników (użyłam Petitki)
  • 90 g wafelków kokosowych bez polewy
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 50 g masła

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 1 kg twarogu naturalnego mielonego z wiaderka (użyłam "Delfiko")
  • 200 ml śmietany kremówki 36% (bardzo mocno schłodzonej)
  • 500 g truskawek
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 8 łyżek cukru pudru + około 4 łyżki
  • 4 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek wrzącej wody

WYKONANIE:
SPÓD CIASTECZKOWY:
Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Herbatniki, wafelki i kakao zmiel w blenderze na piasek, na koniec dodaj rozpuszczone masło i ponownie dokładnie zmiksuj. 
Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, uklepując dłońmi, aby spód był równy. Wsadź tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

MASA SEROWA:
Twaróg zmiksuj krótko z 8 łyżkami cukru pudru. 
Dodaj do niego ostudzoną, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę (wymieszaj ja dokładnie, tak, aby nie było grudek) i znów krótko zmiksuj całą masę. 
Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką. Rozdziel masę po połowie do dwóch misek.

I MISKA - MASA TRUSKAWKOWA:
Truskawki zmiksuj na mus i dodaj do pierwszej miski z połową masy serowej. Wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach dodając około 2 łyżek cukru pudru. - Ilość cukru zależy tylko od Ciebie, więc spróbuj masę, by była wystarczająco słodka. - Gotową masę wyłóż na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównaj wierzch i wsadź tortownicę znów do lodówki na około 50-60 minut.

II MISKA - MASA CZEKOLADOWA:
Czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli wodnej (garnuszek/miseczkę z czekoladą umieść w większym garnku z gotującą się wodą, uważając, aby ani jedna kropla wody nie dostała się do czekolady). Ostudzoną lekko czekoladę wlej cienkim strumieniem do drugiej miski z masą serową i wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach dodając około 1-2 łyżek cukru pudru.  - Tutaj mamy tą samą sytuację co w masie truskawkowej - ilość cukru według uznania. Ja dałam jeszcze około 2 łyżki. -
Odstaw miskę z masą czekoladową na bok nim warstwa truskawkowa stężeje w tortownicy. Możesz ze 2 razy przemieszać w tym czasie masę czekoladową w misce, ale nie jest to konieczne.

Po 50-60 minutach chłodzenia masy truskawkowej wyłóż na nią ostrożnie masę czekoladową, wyrównaj nożem wierzch. Wsadź sernik na 5-6 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki udekoruj plasterkami truskawek i np. listkami mięty. Gotowe! Smacznego!









7 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, wspaniały deserek

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda oszałamiająco... oglądam te zdjęcia i nie mogę się napatrzyć... :) brawo, należą Ci się gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wygląda rewelacyjnie! Oj zjadłabym taki z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. https://wedrowkipokuchni1.wordpress.com/2014/06/25/sernik-truskawkowo-czekoladowy/

    OdpowiedzUsuń
  5. Czemu ma służyć ten link? Czy chodzi o to, że serniki są podobne? Nie rozumiem, przepisy różnią się od siebie w wielu miejscach, nawet sposobem wykonania, a efekt wizualny nie jest niczym odkrywczym. Taki sernik robiła mi moja Mama za dziecka. Poza tym jakbyśmy zaczęli porównywać wszystkie przepisy na blogach kulinarnych to okazałoby się, że są bliźniacze. Ja zawsze podaję w poście od kogo brałam przepis, ten jest mój. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniczek oczywiście do wypróbowania.
    Ale patera i owocarka piękne i niespotykane.
    Gdzie można je nabyć?
    Pozdrawiam.Lila

    OdpowiedzUsuń
  7. Paterę kupiłam dobre kilka lat temu w komplecie z dwiema owocarkami i mini-paterką w jakimś sklepie internetowym na promocji. Ale nie mogę sobie kompletnie przypomnieć nazwy tego sklepu, bo przez przypadek weszłam na jego stronę. Poszukam w internecie, proszę do mnie zaglądać, może znajdę jeszcze tę stronę i napisze tu w komentarzu :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP