ŚNIADANIOWE MUFFINY BANANOWO-JARMUŻOWE Z JOGURTEM I OWOCAMI
Ekspresowe śniadanie do zrobienia w 300 sekund, które nasyci Was na długo. Śniadaniowe muffiny na bazie banana, w pięknym, naturalnym zielonym kolorze, który zawdzięczają dużej ilości niezwykle zdrowego jarmużu. Składniki te zblendowane z pozostałymi zdrowymi dodatkami wystarczy tylko przelać do szklanki lub kubka i "zapiec" w mikrofalówce. Potem pozostaje już tylko polać muffinki jogurtem naturalnym, posypać ulubionymi owocami i smaczne oraz pożywne śniadanie gotowe! Muffiny podane ze szklanką skoku pasteryzowanego dodadzą Wam energii na cały poranek :)
SKŁADNIKI NA MUFFINY (2 sztuki):
- 1 banan
- 2 szklanki jarmużu
- 0,5 brzoskwini
- 2 jajka
- 2 łyżka wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżki mąki (kokosowej, ryżowej lub pszennej)
- 1 łyżka otrębów żytnich (lub pszennych)
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka syropu z agawy
DODATKOWO:
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki malin i borówek (lub innych ulubionych owoców)
- 1 szklanka soku pasteryzowanego (smak według uznania)
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na muffinki umieść w blenderze i zmiksuj na gładka masę.
Przelej ją do dwóch szklanek lub kubków i wsadź do mikrofalówki na 3,5 minuty na wysoką moc. Po tym czasie muffiny wyjmij ostrożnie i przykryj talerzykami, odwróć je do góry dnem, aż same wypadną na talerzyki.
Polej jogurtem i posyp owocami. Podawaj ze szklanką soku pasteryzowanego. Gotowe! Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie "Sok to bogactwo witamin, substancji odżywczych i minerałów"
Fantastyczny pomysł na śniadanie i nie tylko.... :-) Ja podam dzisiaj te babeczki na kolację mojej córeczce. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Liczę, że Córeczce zasmakują tak samo jak moim Dzieciom :)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne śniadanie! Muszę je koniecznie wypróbować, zwłaszcza że robi się je tak ekspresowo :-)
OdpowiedzUsuńprześliczny zielony kolor!
OdpowiedzUsuńStrasznie fajny pomysł, naprawdę! Muszę wykorzystać przepis :)
OdpowiedzUsuńZdrowe śniadanie z MIKROFALÓWKI???!!! Cos tu chyba nie gra :(
OdpowiedzUsuńale Autorka bloga nie napisała, że śniadanie jest zdrowe tylko, że zdrowe są składniki. A zresztą wiele informacji o szkodliwości mikrofali to mity. Polecam badania przeprowadzone przez Centrum Nauki im. Mikołaja Kopernika:) pozdrawiam
UsuńOdsyłam do lektury, ja specjalistą nie jestem:)
OdpowiedzUsuńtu: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/kuchenka-mikrofalowa-korzystac-czy-unikac/xy6j0
i tu: http://www.crazynauka.pl/czy-mikrofale-moga-szkodzic/
albo np. tu: http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-mikrofalowka-prawdy-i-mity,nId,415245
Pozdrawiam!
Wyjdą równie smaczne jeśli dodam jarmuż, który rozmrożę?
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nie próbowałam z rozmrożonym jarmużem, dlatego ciężko mi powiedzieć. Nie wiem czy nie będzie zbyt wodnisty, ale może warto spróbować? :)
Usuń