wtorek, 28 lipca 2015

SOS KURKOWY



SOS KURKOWY

Przepyszny Sos Kurkowy ze śmietanką i świeżą natką pietruszki, który wzbogaci Wasz letni obiad. Idealny do wszelkiego rodzaju klusek, koptek, mięsa, kasz czy makaronu. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami albo - w mojej ulubionej wersji - z polędwiczkami. Sezon na kurki w pełni, zatem nie zwlekajcie i koniecznie go przygotujcie!:)

SKŁADNIKI:

  • 500 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


WYKONANIE:
Aby oczyścić kurki wrzuć je do szklanej miski lub garnka, zasyp 2-3 łyżkami soli i zalej gorącą wodą. Odstaw na 10-15 minut, aż piasek opadnie na dno, po tym czasie wyjmij kurki łyżką cedzakową i opłucz pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę, i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj starty czosnek, podsmaż całość około 1 minutę.
Dorzuć kurki i smaż je przez 5-8 minut, na koniec dodaj śmietankę wymieszaną z mąką i pietruszkę. Posól i popieprz do smaku. Gotuj sos jeszcze jakieś 3-4 minuty. Gotowe! Smacznego!  


1 komentarz:

  1. O takim sposobie czyszczenia kurek nie slyszałam. Muszę wypróbować, a kurki uwielbiam jeść i zbierać!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP