poniedziałek, 12 października 2015

DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI I SEREM



Rewelacyjne drożdżowe ciacho pełne pysznego, waniliowego twarożku i słodkich śliwek - to jeden z ostatnich hitów wśród internetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków" - dziękuję bardzo za przepis :)  Ciasto okazało się banalnie proste do zrobienia, świetnie się z nim pracowało, a samej roboty wbrew pozorom jest naprawdę niewiele. Wszystkie składniki wyrobiłam hakiem miksera na gładkie i elastyczne ciasto, a w czasie gdy ono rosło, wypestkowałam śliwki i wymieszałam twarożek ze śmietanką i cukrem. Samo rozwałkowywanie ciasta, a następnie jego zwijanie to świetna zabawa, chwilę później ciasto siedzi już w piecu :) 
Drożdżówka wychodzi mięciutka i puszysta, lekko słodka - dla mnie idealnie, a waniliowy serek i śliwki to "wisienka" na torcie". 
Dzieci oprócz tego, ze dopadły się do ciasta jak szalone i musiałam wkroczyć między nie :D, dostały oczywiście po dużym kawałku do szkoły na drugie śniadanie, ja zaś delektowałam się ciastem przy kawce :) Ciasto wchodzi na stałe do mojego repertuaru "super wypieków" :) Spróbujcie koniecznie!


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 375 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant (1 opakowanie)
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 1/2 kg śliwek (użyłam niecałe 400 g) 
  • 150 twarogu
  • 2 łyżki śmietanki (użyłam gęstej 365 %)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej (użyłam 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)  


WYKONANIE:
Zdjęcie instruktażowe


Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, jajko i żółtko, sól, miękkie masło pokrojone na kawałki oraz dolej ciepłe (nie gorące) mleko. Wymieszaj składniki łyżką do połączenia, a następnie wyrabiaj ręką (ja od razu wyrabiałam hakiem miksera). Przykryj miskę czysta ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Twaróg wymieszaj na gładką pastę wraz z cukrem, śmietaną i wanilią.
Śliwki wypestkuj i przekrój na pół.
Wyrośnięte ciasto wyrób ręcznie przez kilka minut, a następnie rozwałkuj na stolnicy na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm. Pokrój ciasto na pasy 40 x 10 cm i wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałóż pastę twarogową, następnie zroluj go, aby powstał wałek ciasta (patrz zdjęcie instruktażowe).
Wałki ułóż w okrągłej formie do pieczenia (wyłożonej papierem), formując "ślimaka" (patrz zdjęcie instruktażowe). Pomiędzy kawałki ciasta powkładaj przekrojone śliwki. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 45 minut. Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Ostudzone posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!





10 komentarzy:

  1. Ciast drożdżowe biorę w ciemno. To musi być bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też długo nie trzeba przekonywać - sama jestem w stanie zjeść pół blachy :) A najbardziej lubię drożdżowe, gdy jest jeszcze ciepłe i przez to najbardziej niezdrowe, jak mawia moja Mama :)

      Usuń
  2. Ciacho cudownie wygląda - domowo i bardzo apetycznie! :) Piękne, klimatyczne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję, o taki efekt mi chodziło, w końcu to swojska drożdżówka :)

      Usuń
  3. Wygląda przecudownie i bardzo podoba mi się aranżacja zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Efekt końcowy zjawiskowy i ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu, jak będziesz przejazdem w Szczecinie to wpadnij do mnie na kawałek :))

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP