sobota, 24 października 2015

KOTLET DE VOLAILLE Z ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI



Nie mam pojęcia czemu ten przepis dopiero teraz pojawił się na blogu...? :) To moje ukochane danie, które zawsze, ale to zawsze będzie kojarzyło mi się z moją Mamą i domem rodzinnym. Kotlet de volaille obowiązkowo z gotowanymi ziemniaczkami z koperkiem i buraczkami to tradycyjny obiad w moim domu, który Mama serwowała w każdą niedzielę, na który wraz z Rodzeństwem czekaliśmy caaaaaały długi tydzień :) Moje Dzieci również je pokochały i dziś patrząc na nie jak ze smakiem wcinają kotlety, łezka kreci mi się w oku :) Czyż to niesamowite jak zwykły-niezwykły kotlet potrafi wzruszyć ?!? :DDD W każdym razie moja Mama robi najlepsze "devolaje" na świecie i to od niej nauczyłam się je przyrządzać. Dziś te tajemniczą recepturę zdradzam Wam! :DDD 
Kotlety nadziane są ziołowym masłem z natką pietruszki, czosnkiem i odrobiną soli oraz pieprzu. Wiele razy robiłam też inne wersje smakowe, zmieniając pietruszkę na różne zioła, typu tymianek czy rozmaryn, nadziewałam je również serem. Ale jakby nie było dla mnie wersja mojej Mamy, z masłem i pietruszką, jest absolutnie najlepsza i nie ma sobie równych :) Jeśli nie będziecie mieli pod ręką świeżej natki zawsze możecie użyć pietruszki suszonej. 
Kotlety de volaille robi się bardzo łatwo i szybko, wystarczy filety z  kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić, nadziać ziołowym masłem i obtoczyć w panierce. Zwykle używam bułki tartej, ale ostatnio, żeby było zdrowiej, mieszam ją z mielonym siemieniem lnianym lub kupuję taką gotową mieszankę. 
Najpyszniejsze w tych kotletach jest to gorące, aromatyczne masełko, które wypływa po ich przekrojeniu ...:)) Mmmmmm... Coś pysznego... Do tego ziemniaki oraz buraczki z cebulką i mamy przepis na niebo w gębie :D 


SKŁADNIKI (na 4 porcje):
  • 4 niewielkie filety z kurczaka (po około 150 g każdy)
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina słodkiej mielonej papryki
  • 80 zimnego masła
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie 3 łyżki suszonej)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • olej do smażenia
  • mąka i bułka tarta do panierowania (użyłam bułki tartej z siemieniem lnianym)
  • 2 roztrzepane jajka

SKŁADNIKI NA BURACZKI:
  • 3-4 ugotowane buraki średniej wielkości
  • 0,5 cebuli
  • sól, pieprz i cukier do smaku 
  • sok z cytryny lub ocet do smaku
  • 1 łyżka oleju (opcjonalnie, ja nie dodaję)

DODATKOWO:
  • ugotowane ziemniaki (ilość według uznania)

WYKONANIE:
KOTLETY DE VOLAILLE:
Masło rozgnieć widelcem ze startym czosnkiem, natką pietruszki, odrobiną soli i piperzu. Podziel je na 4 części (w formie małych, krótkich wałeczków) i wsadź do zamrażalnika na czas przygotowywania kotletów. (Jeśli przygotowujesz masło wcześniej niż kotlety, możesz je po prostu wsadzić do lodówki, żeby się porządnie schłodziło).
Filety umyj, osusz, obkrój z błonek, włóż miedzy dwa kawałki folii i rozbij tłuczkiem na kotlety (uważaj, żeby nie podziurawić mięsa). 
Następnie filety oprósz od roztłuczonej strony solą, pieprzem i odrobiną papryki. Na każdym połóż kawałek zmrożonego masła ziołowego, zwiń szczelnie filety w rulon, leciutko zakładając końcówki do środka. (Ja od razu panieruję i smażę kotlety, ale jeśli chcesz podać je później lub masz czas, możesz schłodzić je w lodówce przez 1 godzinę lub dłużej). Obtocz kotlety dokładnie najpierw w mące, potem z roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. 
Smaż kotlety (maksymalnie po dwa na patelni) na dobrze rozgrzanym oleju do zezłocenia się panierki (około 8-10 minut) ze wszystkich stron, przekładając je na boki co kilka minut. 

BURACZKI:
Ugotowane, ostudzone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny lub octu oraz opcjonalnie olejem (ja pomijam ten dodatek), wymieszaj. Możesz schłodzić je w lodówce przed podaniem. 

Kotlety podawaj z buraczkami i ziemniakami posypanymi koperkiem. Gotowe! Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Tez nie wiem dlaczego przepis sie pojawil dopiero teraz :-) uwielbiam takie dania i dzieki Tobie mam teraz wiedze i ... odwage zeby je zrobic :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, Aniu, koniecznie zrób i daj znać jak Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oczywiście należy ją pokroić w drobną kosteczkę i dodać do buraczków :) Dziękuję, już dopisuję w przepisie :)

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP