LECZO Z KABACZKIEM I DYNIĄ
Pachnące, gorące, wyśmienite danie jednogarnkowe - leczo z kabaczkiem i dynią. Idealne na jesienne, chłodne dni, cudownie rozgrzewające i łatwe w przygotowaniu. Do mojego leczo z kabaczkiem postanowiłam dodać dynię, której mam pod dostatkiem, a która idealnie się sprawdziła w tym daniu i całość smakuje świetnie. (Dynia zresztą super pasuje do wielu dań gulaszowych, ciekawy przepis na jedno z nich znajdziecie tu, zajrzyjcie koniecznie :)
A wracając do tematu, nie musicie trzymać się ściśle przepisu, leczo ma to do siebie, że można bez większego uszczerbku dla jego smaku pozmieniać jego dodatkowe składniki, ważne by papryka i pomidory (w tym wypadku również kabaczek) grały główną rolę, resztę można fajnie modyfikować :) Pokombinujecie również z przyprawami, może wymyślicie swoją mieszankę, która idealnie sprawdzi się w Waszym leczo. Ja od lat dodaję suszone przyprawy, które nieźle podkręcają smak dania, a czasem nawet zaostrzam je odrobina chili :) Bardzo polecam :)
SKŁADNIKI (na duży garnek, dla 4 osób):
- 3 łyżki oliwy
- 2 średnie wędzone kiełbasy dobrej jakości (około 300 g)
- 2 duże cebule
- 1 mała dynia - u mnie hokkaido - (około 450 g ze skórką)
- 1 średniej wielkości kabaczek (około 700 g)
- 3-4 kolorowe papryki
- 150 g pieczarek
- 400 g pomidorów
- 2 szklanki wody lub bulionu (opcjonalnie)
- 3/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru
- sol i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
WYKONANIE:
W garnku z grubszym dnem rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Następnie dodaj cebulę i zeszklij ją razem z kiełbasą. Dodaj pokrojoną w większą kostkę dynię (hokkaido wraz ze skórką) i poszatkowany lub stary na tarce czosnek, zamieszaj i smaż całość około 8-10 minut. Teraz dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i talarki pieczarek, smaż całość kolejne 4-5 minut. Po tym czasie dorzuć kabaczka pokrojonego w większą kostkę (uprzednio obierz go ze skórki i wydrąż miękki środek wraz z pestkami), pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz opcjonalnie (jeśli leczo będzie za geste) dolej wodę lub bulion, i jeśli chcesz dołóż koncentrat pomidorowy (ja dodałam). Wsyp wszystkie przyprawy i dołóż 1 łyżeczkę masła, i gotuj całość do miękkości wszystkich warzyw. W razie konieczności ponownie posól i popierz. Gotowe! Smacznego!
Witam,czy mozna dodac zwykla dynie czy musi byc dynia hokkaido? :-)
OdpowiedzUsuńA czy zwykla dynia moze byc?bo akurat hokkaido nie mam.czy wtedy ja inaczej przygotowac?
OdpowiedzUsuńOczywiście, może być zwykła. Z dynią hokkaido o tyle jest prościej, że nie trzeba jej obierać ze skórki, tak jak to ma miejsce w przypadku zwykłej dyni :)
Usuń