poniedziałek, 5 października 2015

LECZO Z KABACZKIEM I DYNIĄ




LECZO Z KABACZKIEM I DYNIĄ

Pachnące, gorące, wyśmienite danie jednogarnkowe - leczo z kabaczkiem i dynią. Idealne na jesienne, chłodne dni, cudownie rozgrzewające i łatwe w przygotowaniu. Do mojego leczo z kabaczkiem postanowiłam dodać dynię, której mam pod dostatkiem, a która idealnie się sprawdziła w tym daniu i całość smakuje świetnie. (Dynia zresztą super pasuje do wielu dań gulaszowych, ciekawy przepis na jedno z nich znajdziecie tu, zajrzyjcie koniecznie :) 
A wracając do tematu, nie musicie trzymać się ściśle przepisu, leczo ma to do siebie, że można bez większego uszczerbku dla jego smaku pozmieniać jego dodatkowe składniki, ważne by papryka i pomidory (w tym wypadku również kabaczek) grały główną rolę, resztę można fajnie modyfikować :) Pokombinujecie również z przyprawami, może wymyślicie swoją mieszankę, która idealnie sprawdzi się w Waszym leczo. Ja od lat dodaję suszone przyprawy, które nieźle podkręcają smak dania, a czasem nawet zaostrzam je odrobina chili :) Bardzo polecam :)


SKŁADNIKI (na duży garnek, dla 4 osób):

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 średnie wędzone kiełbasy dobrej jakości (około 300 g)
  • 2 duże cebule
  • 1 mała dynia - u mnie hokkaido - (około 450 g ze skórką)
  • 1 średniej wielkości kabaczek (około 700 g)
  • 3-4 kolorowe papryki
  • 150 g pieczarek
  • 400 g pomidorów
  • 2 szklanki wody lub bulionu (opcjonalnie)
  • 3/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła


WYKONANIE:
W garnku z grubszym dnem rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Następnie dodaj cebulę i zeszklij ją razem z kiełbasą. Dodaj pokrojoną w większą kostkę dynię (hokkaido wraz ze skórką) i poszatkowany lub stary na tarce czosnek, zamieszaj i smaż całość około 8-10 minut. Teraz dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i talarki pieczarek, smaż całość kolejne 4-5 minut. Po tym czasie dorzuć kabaczka pokrojonego w większą kostkę (uprzednio obierz go ze skórki i wydrąż miękki środek wraz z pestkami), pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz opcjonalnie (jeśli leczo będzie za geste) dolej wodę lub bulion, i jeśli chcesz dołóż koncentrat pomidorowy (ja dodałam). Wsyp wszystkie przyprawy i dołóż 1 łyżeczkę masła, i gotuj całość do miękkości wszystkich warzyw. W razie konieczności ponownie posól i popierz. Gotowe! Smacznego!


3 komentarze:

  1. Witam,czy mozna dodac zwykla dynie czy musi byc dynia hokkaido? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy zwykla dynia moze byc?bo akurat hokkaido nie mam.czy wtedy ja inaczej przygotowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, może być zwykła. Z dynią hokkaido o tyle jest prościej, że nie trzeba jej obierać ze skórki, tak jak to ma miejsce w przypadku zwykłej dyni :)

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP