CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI
(POMYSŁ PREZENTU NA "DZIEŃ CHŁOPAKA")
Dziś na Blogu niebiański wypiek, który może być świetnym pomysłem na prezent :)
Bardzo intensywnie czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady i jednym z najpyszniejszych kremów wszech czasów :) - z Nutelli, mascarpone i śmietany kremówki... Ten krem jest tak uzależniający, że nadludzką siłą udało mi się nie wyjeść go całego z miski przed udekorowaniem babeczek :) Można z nim wyczarować boskie słodkości jak np. ten tort :)
Babeczki są także moją propozycją prezentu na jutrzejszy "Dzień Chłopaka" :) Dlatego jeśli nie macie pomysłu na prezent dla Waszych "Chłopaków" to koniecznie je upieczcie, gwarantuję Wam, że Panowie będą zachwyceni bardziej niż kolejną parą skarpet czy paczką czekoladek :) Mój Syn i Maż nie mogli się od nich oderwać, dlatego myślę, że (wczesny) prezent udał się wyjątkowo :D
SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk):
- 1,25 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 170 g)
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki brązowego cukru (ok. 130 g)
- 2 jajka (rozm. L)
- 150 g masła
- 0,75 szklanki gęstej śmietany 12 % (ok. 180 g)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 100 g posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej, lub mieszanej)
KREM:
- 300 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej, dobrze schłodzonej w lodówce)
- 200 g mascarpone (bardzo zimnego, dobrze schłodzonego w lodówce)
- 5 pełnych łyżek Nutelli (w temperaturze pokojowej)
WYKONANIE:
KREM: Kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej mascarpone oraz Nutellę i zmiksuj ponownie wszystko na gładki krem. Wsadź krem do lodówki na czas przygotowywania babeczek.
BABECZKI:
Piekarnik nagrzej o temperatury 180 stopni C.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Masło roztop w garnuszku i pozostaw do przestudzenia.
W międzyczasie w jednej misce połącz suche składniki: przesianą z proszkiem i sodą mąkę, cukier oraz kakao, dokładnie wymieszaj łyżką.
W drugiej misce roztrzep lekko jajka, dodaj stopione masło i śmietanę, zamieszaj łyżką dokładnie.
Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj i dosyp posiekaną czekoladę, ponownie zamieszaj.
Przełóż (najlepiej za pomocą łyżki do lodów) do papilotek po równo masę i piecz babeczki przez około 20-22 minuty do tzw, suchego patyczka.
DEKOROWANIE:
Dobrze schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 1M) i udekoruj babeczki lub po prostu posmaruj je grubą warstwą kremu za pomocą noża. Krem smakuje jeszcze lepiej kiedy jest mocno schłodzony. Babeczki przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego!
CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI
Apetyczne babeczki))))
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Prawda, że smakowicie wyglądają? :)
UsuńMmm, kuszące! Ten krem jest perfekcyjny :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Smak powala :) "Perfekcyjny" to idealne określenie na ten rozkoszny krem :D
UsuńZachwycające!
OdpowiedzUsuńTen krem to po prostu marzenie :)
Dziękuję ślicznie! :)
UsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu :) Pozdrawiam ciepło!
Usuńniby zwykłe babeczki, a wyglądają imponująco :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńOj, takie prezenty to ja mógłbym otrzymywać codziennie! :)
OdpowiedzUsuńSuper, mężczyzna, który docenia "kuchnię" kobiety to skarb :))
UsuńWow, wyglądają cudownie! :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! *.*
Bardzo Ci dziękuję, miło to "słyszeć"! Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tych babeczkach;) cudownie wyglądają. Przepis podkradam:))
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają pięknie i mega smacznie. A taki krem jest najlepszy-uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńNa ile babeczek starczy kremu ?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie pokrywam kremem wszystkie babeczki :)
UsuńA ilosciowo ?
Usuń12 sztuk :)
UsuńPrzepyszne!Robię je już któryś raz ale w trosce o moją wagę odpuszczam krem
OdpowiedzUsuń