sobota, 31 października 2015

NAJLEPSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ




Najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką - puszyste, mięciutkie i pięknie wyrośnięte. Co najważniejsze, ciasto nie jest ani odrobinę suche, jest lekko wilgotne, nie tracąc nic ze swojej puszystości. Dodatek jabłek i cynamonowej kruszonki nie dominuje nad całością, lecz stanowi doskonałe uzupełnienie ciasta. Możecie swobodnie przygotować taką drożdżówkę z innymi, ulubionymi owocami (ważne, aby nie było ich bardzo dużo, by ciasto ładnie urosło) lub po prostu posypać ją kruszonką - w każdej wersji będzie przepyszna :)
Według mnie i osób, które miały przyjemność je kosztować, jest to idealne ciasto drożdżowe :) Jestem przekonana,  że pokochacie je od pierwszego kęsa i będzie to nr 1 na Waszej liście ciast drożdżowych! :) 

SKŁADNIKI:
  • 650 g mąki pszennej tortowej
  • 12 g suchych drożdży (1,5 opakowania po 8 g każde) lub 24 g świeżych
  • 150 g cukru
  • 3 zółtka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie (8 g) cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego (16 g) albo 1 ziarenka z 1 laski wanilii 
  • szczypta soli
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 120 g roztopionego masła

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 70 g miękkiego masła
  • 70 g cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 g mąki pszennej tortowej


DODATKOWO:
  • 4 jabłka


WYKONANIE:
CIASTO:
W misce wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. (Jeśli używasz świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn, rocierając drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, a następnie rozmieszaj całość z 1/3 szklanki letniego - nie gorącego! - mleka i pozostaw na 20-25 minut do wyrośnięcia. Reszta według przepisu, pamiętaj, że ilość mąki, cukru i mleka zmniejszyła się o to, co zostało wzięte do zaczynu).
Do mąki z drożdżami dodaj pozostałe składniki, oprócz masła. Wymieszaj ciasto lekko (najlepiej hakiem miksera) i po chwili dolej przestudzone masło. Wyrób ciasto hakiem lub ręcznie prze około 5 minut, aby było elastyczne i gładkie, może się lekko lepić do rąk, staraj się nie dosypywać mąki. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę i 40 minut. 
Po tym czasie ciasto mocno urośnie, lekko zagnieć je i przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem formy o wymiarach 26 x 30 cm. Rozciągnij ciasto delikatnie do boków, by było równomiernie rozłożone. Przykryj ponownie lnianą ściereczką i pozostaw na 35 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

KRUSZONKA:
Masło, cukier, cynamon i mąkę wymieszaj w miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki.

Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne,  pokrój  na ćwiartki, te zaś  na plasterki.
Na wyrośniętym cieście ułóż plasterki jabłek, tak aby jedno lekko zachodziło na drugie, posyp je kruszonką i wsadź do piekarnika na 55-60 minut. Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Dzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia. Gotowe oprósz cukrem pudrem. Smacznego!




20 komentarzy:

  1. Takie proste i najlepsze! Z szklanką ciepłego mleka niezastąpione :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyrośnięty, po prosto ciacho jak malowane...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta drożdżówka jest niesamowita, naprawdę pięknie rośnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znalazłam ideał �� a przepis zapisany na stałe

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto urosło olbrzymie, pachnie cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, fantastycznie! Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że to drożdżowe ciacho wejdzie na stałe do Twojego słodkiego menu 😋😉

      Usuń
  6. Ciasto urosło olbrzymie, pachnie cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. C.d. cisto smakuje genialnie, pierwszy raz w życiu drożdżowe mi wyszło.dziekuje :-) :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I właśnie dla takich komentarzy warto prowadzić ten blog 😙😙😙

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak drożdżówka jest puszysta i lekko wilgotna, tak w sam raz😋 Proszę wypróbować przepis, ciasto jest naprawdę przepyszne i daję słowo, że warto je upiec😊

      Usuń
    2. Przez przypadek usunęłam Pani komentarz, najmocniej przepraszam, poniżej daję odpowiedź na pytanie :)

      Usuń
  9. Pani Ilono a co robic zeby środek ciasta nie opadl po upieczeniu ? bo czesto mi sie to zdarzalo a Pani ma idealne a trafiło mi sie raz tak ze wylozylam na blachę urosło a jak wlozylam do piekarnika to opadlo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy ciasto nie za długo wyrastało? Trzymała się Pani ściśle czasu wyrastania? Często własnie zbyt długie leżakowanie jest przyczyna opadnięcia ciasta.

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP