wtorek, 6 października 2015

Najlepsze Śniadanie SZAKSZUKA (SHAKSHOUKA) Jajka w Pomidorach




Żeby zacząć dobrze dzień, trzeba zjeść porządne śniadanie - o tym wiedzą wszyscy, ale nie każdy stosuje się do tego zalecenia :) Dziś mam więc dla Was propozycję na wspaniałe, przepyszne śniadanie - Szakszukę - na które powinniście znaleźć 15 minut przed wyjściem do pracy czy szkoły, a zapewniam Was, że będziecie najedzeni i pełni energii przez cały poranek :) 
Shakshouka to danie popularne w Tunezji, Izraelu, Egipcie czy Maroku i oznacza potocznie "wielki bałagan". I tak też prezentuje się na talerzu, ale jest to bardzo apetyczny bałagan :)
Śniadanko składa się z dwóch podstawowych składników, które z reguły mamy w kuchni pod ręką: pomidorów i jajek oraz kilku przypraw (w oryginale również ze świeżej papryki, ale ją pominęłam, by jeszcze uprościć wszystko). Szakszukę możecie dowolnie modyfikować o dodatek sera, np. koziego lub gorgonzoli (albo zwykłego żółtego), papryki, brokułów, bekonu lub dobrej kiełbasy. Ja najbardziej lubię wersję podstawową, a smak oraz zapach, który się unosi podczas przygotowania tego śniadania są nieziemskie. 
A w weekend, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć, taki początek dnia to dopiero prawdziwa uczta dla zmysłów :) Spróbujcie koniecznie!


SKŁADNIKI (dla 1-2 osób):
  • 2 duże pomidory (lub 1 puszka krojonych pomidorów)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki lub bazylii albo oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego - opcjonalnie (nie mylić z kminkiem)
  • odrobina płatków chili (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Pomidory nakrój leciutko od dołu na krzyż i sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój je w kostkę (jeśli używasz pomidorów z puszki - pomiń ten krok).
Na średniej wielkości patelni rozgrzej oliwę (i masło - opcjonalnie) i zeszklij na tym pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj starty lub poszatkowany czosnek i pomidory (razem z sokiem, który z nich wyciekł lub z puszki). 
Dosyp przyprawy, zamieszaj i smaż całość około 3-5 minut. 
Do powstałego sosu wbij po jajku, posól i popieprz je. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość aż białko jajek się zetnie, a żółtko pozostanie płynne (jeśli wolisz ścięte żółtko, duś jajka dłużej). Gotowe danie podawaj najlepiej ze świeżym pieczywem, bagietką lub bułką. Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Myślę,że moja Pani dietetyki pozwoli mi zjeść takie śniadanko. Wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę! :D Od jajeczka (czy dwóch) jeszcze nikt nie umarł, prawda? :DDD Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ja jakoś na śniadanie jedynie lekko tak jogurt musli i miód - ale na kolację szakszuka jak najbardziej. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szakszuka jest bardzo lekka i delikatna, ponieważ jajka nie smażą się na "gołej" patelni, lecz duszą w sosie i pod przykryciem :) Ale zgadzam się, na kolację jest równie wyśmienita, zaś jogurt i musli to na pewno idealna propozycja na śniadanie :) Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń
  3. To jest wspaniale danie takze w kuchni kurdyjskiej. Super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :) O, nawet nie wiedziałam, że w kuchni kurdyjskiej też jest popularne :) Fajnie dowiedzieć się czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP