wtorek, 1 grudnia 2015

FILETY Z KURCZAKA W SŁONECZNIKU, Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI, TZATZIKAMI Z KISZONYCH OGÓRKÓW I SAŁATKĄ



Dziś mam dla Was propozycję wyśmienitego obiadu, który robi się łatwo i dość szybko, a całość prezentuje się naprawdę okazale :) Filety z kurczaka w niezwykle chrupiącej panierce z pestek słonecznika w towarzystwie pysznych pieczonych, ziemniaczków, które swój piękny, żółty kolor zawdzięczają dodatkowi kurkumy. Do tego świetne w smaku tzatziki w wersji z ogórkami kiszonymi, które robię najczęściej zimą z domowych ogórków oraz prosta sałatka z pomidorów, papryki, sałaty masłowej, czerwonej cebuli i świeżego ogórka ( kto mi zabroni łączyć dwa rodzaje ogórów w jednym daniu?! :D).
Wracając do ziemniaków, muszę dodać, że przyrządzam je bardzo często w takim wydaniu, gdyż cayenne i kurkuma w duecie tworzą silną mieszankę o działaniu antynowotworowym, także warto mieć w kuchennej szafce torebeczki obu przypraw i często do nich sięgać.
Przygotowanie całego obiady zajmie Wam dosłownie tyle czasu, ile pieczenie ziemniaków, dlatego zacznijcie od nich, a resztę zrobicie w trakcie pieczenia. Mam nadzieję, że mój obiad Wam posmakuje :)


SKŁADNIKI NA ŻÓŁTE PIECZONE ZIEMNIACZKI:

  • 800 g małych ziemniaków  (ilość można zwiększyć/zmniejszyć)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 - 3/4 łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA TZATZIKI:

  • 300 g kremowego serka
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • pieprz

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 8-10 większych listków sałaty masłowej
  • 2 - 3 pomidory
  • 2 małe cebule czerwone
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól i pieprz

SKŁADNIKI NA FILETY Z KURCZAKA W SŁONECZNIKU:

  • 2 filety z piersi kurczaka (2 x ok. 200 g)
  • 2 szklanki słonecznika  (260 g)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka wody
  • słodka mielona papryka
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia


WYKONANIE:
ZIEMNIACZKI PIECZONE: 
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w ósemki. Przełóż je na blachę wyłożoną folią aluminiową, polej oliwą, posyp cayenne, kurkumą, tymiankiem i solą. Wymieszaj ziemniaki dokładnie, aby pokryły się równomiernie oliwą i przyprawami. Piecz je przez 25- 30 minut do zrumienienia i miękkości.

TZATZIKI Z KISZONYCH OGÓRKÓW:
Serek wymieszaj ze startymi na tarce o drobnych oczkach ogórkami (razem ze skórką, odciśniętymi z soku), startym czosnkiem, cukrem i pieprzem.

SAŁATKA:
Umyte i osuszone liście sałaty porwij na małe kawałki, wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w ósemki pomidory, ogórki (mogą być z skórką) pokrój w plasterki i na pół, cebulę w piórka, paprykę w wąskie paski. Wymieszaj oliwę ze startym czosnkiem, octem, cukrem, solą oraz pieprzem i polej sosem sałatkę.

FILETY Z KURCZAKA W SŁONECZNIKU:
Umyte, osuszone i obrane z błonek filety przekrój w poprzek na pół. Posól, popieprz i posyp odrobiną słodkiej papryki. Panieruj filety najpierw w mące, potem w jajku rozmąconym w 1 łyżeczką wody, a na koniec w słoneczniku, mocno dociskając mięso do nasion. Smaż kotlety na rozgrzanej oliwie (2 łyżki na początek, do kolejnej partii możesz dolać kolejne 2 łyżki oliwy) z obu stron na złoty kolor po kilka minut. Uważaj, aby słonecznik się nie przypalił. Gotowe kotlety ułóż na talerzach razem z ziemniaczkami, sałatką i tzatzikami. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP