Kolejna moja Walentynkowa propozycja - prosta, efektowna i pyszna. Tradycyjna sałatka caprese w odmienionej wersji, z mozzarellą w kształcie serca. Z czarnymi oliwkami (można zamienić na zielone) i bazylią. Bazylię polecam Wam drobno posiekać i posypać nią sałatkę. Ja po to, aby dokładnie Wam zaprezentować wycięte z z mozzarelli serca, ułożyłam bazylię obok :)
Sałatka prezentuje się bardzo elegancko, a podana z chrupiącą czosnkową bagietką smakuje wybornie. Do tego ulubione wino i bardzo lekka, bardzo smaczna kolacja gotowa :)
- 2 dojrzałe pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- 3-4 łyżki czarnych oliwek
- kilka listków bazylii
- opcjonalnie roszponka do dekoracji
- oliwa z oliwek (polecam aromatyzowaną chili i czosnkiem)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- bagietka
- masło
- czosnek
- sól do smaku
WYKONANIE:
Umyte i osuszone pomidory oraz mozzarellę pokrój w grubsze plastry. Z mozzarelli wykrój foremką serduszka.
Na talerzu ułóż naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli, całość posyp oliwkami i posiekana drobno bazylią. Skrop sałatkę oliwą, posól i popieprz do smaku.
Bagietkę pokrój na kromki i posmaruj masłem wymieszanym ze sprasowanym czosnkiem i solą. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez kilka minut do lekkiego zrumienienia. Podawaj z sałatka. Gotowe! Smacznego!
to jest po prostu pomysł idealny - właśnie od kilku dni szukam inspiracji walentynkowych na zrobienie czegoś w domu, a nie włóczenie się po restauracjach. A to na dodatek świetnie wygląda! Uwielbiam takie slowfoodowe rzeczy!:D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że pomysł się przydał :) Ja też lubię bardzo takie niewymagające, a jednocześnie zdrowe i pyszne jedzenie :)
UsuńCo za wspaniały pomysł na "serduszka" do caprese! :)
OdpowiedzUsuń:)))))
Usuń