poniedziałek, 27 czerwca 2016

BISZKOPT Z KREMEM WANILIOWYM, GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI



Klasyczne i przepyszne ciasto na każdą okazję. W sezonie letnim ze świeżymi, zaś poza nim - z mrożonymi truskawkami. Puszysty biszkopt, delikatny krem na bazie mascarpone i kremówki z dodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale. 
Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno Was zachwyci, wiec jeśli jeszcze nie mieliście okazji takiego próbować koniecznie przekonajcie się jak smakuje :) 
Myślę, że jeszcze nie raz sięgniecie po nie tego lata :) A przez pozostałą część roku wykorzystajcie mrożone owoce, jakie tylko lubicie :)


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA KREM:
  • 400 g śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej w lodówce, najlepiej 12 h)
  • 500 g mascarpone (dobrze schłodzonej w lodówce)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
DODATKOWO:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml wrzącej wody
  • około 300-400 g truskawek
  • listki melisy lub mięty do dekoracji
PONCZ:
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • odrobina soku z cytryny
  • cukier puder do smaku


WYKONANIE:
BISZKOPT:
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków. 

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. 
Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. 
Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.
Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.
Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 stopni C przez około 20 - 22 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do przestudzenia.

KREM:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj  mascarpone (najlepiej po 2-3 łyżki), cukier oraz ziarenka wyłuskane z wanilii i zmiksuj krótko, ale dokładnie krem. 
Składniki ponczu wymieszaj dokładnie, polej nim delikatnie biszkopt. Wyłóż krem, wyrównaj wierzch.

GALARETKA:
Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie, pozostaw do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. 
Truskawki przekrój na połówki, ułóż na kremie przecięciem do dołu  i zalej tężejącą galaretką. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia galaretki, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto udekoruj listkami melisy lub mięty. Gotowe! Smacznego!

* jeśli biszkopt urośnie Ci zbyt duży, możesz wyjąć go z formy i lekko ściąć wierzch, a następnie włożyć go ponownie do formy i zapiać obręcz. Podczas smarowania biszkoptu kremem dokładnie rozsmaruj krem po bokach, aby galaretka nie przeciekła do biszkoptu.




4 komentarze:

  1. Cudna ta patera! Gdzie można taką nabyć? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paterę kupiłam kilka lat temu w jakimś sklepie internetowym na wyprzedaży, ale nie jestem w stanie przypomnieć sobie nazwy tego sklepu (do którego zresztą trafiłam całkiem przypadkiem). Jak tylko uda mi się przypomnieć sobie nazwę, napiszę co to za sklep był :) Pozdrawiam!

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP