środa, 6 lipca 2016

ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI



Pyszna, aromatyczna i delikatna zupa ze świeżych (w sezonie) kurek lub mrożonych zimą. Ciężko się od niej oderwać! Gdy tylko pojawią się pierwsze kurki na straganach, zupa obowiązkowo ląduje u mnie na stole :))
Jeśli macie zapasy domowego bulionu to jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie 20 - 25 minut. Ja podaję Wam przepis również na wywar warzywny do zupy, gdybyście jednak takowego nie mieli akurat pod ręką.
Tradycyjnie zupę kurkową podaję z ziemniakami, całym mnóstwem ziemniaków (!), choć można również zastąpić je drobnym makaronem. Do tego kremowa śmietanka, kilka łyżek świeżo siekanego koperku i natki pietruszki oraz suszony majeranek, i talerz parującego szczęścia gotowy :D
P.s. W przepisie na obłędny sos kurkowy znajdziecie fajny sposób na oczyszczanie kurek. Polecam Wam również znakomite kluski leniwe z kurkami :)


SKŁADNIKI NA ZUPĘ:

  • 1.5 l bulionu warzywnego (składniki poniżej) lub bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 250 g kurek (świeżych lub mrożonych)
  • 150 - 200 g śmietany do zupy 18%
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY:

  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 10 cm kawałek pora
  • pół cebuli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz


WYKONANIE:
BULION WARZYWNY:
Do garnka wlej wodę, dodaj obrane ze skórki: marchewki, pietruszkę i seler (wszystko w całości), a także oczyszczony por, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, wsyp sól i pieprz do smaku. Gotuj bulion około 40 minut do miękkości warzyw.

ZUPA:
W garnku rozgrzej masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Dorzuć do tego drobniutko poszatkowany czosnek i umyte kurki, odparuj całość około 2-3 minuty, a następnie dodaj ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Podgrzewaj całość około 7 minut, często mieszając, a następnie dolej bulion, dodaj sól, pieprz i majeranek do smaku, przykryj garnek do połowy pokrywką i gotuj zupę przez około 15 minut do miękkości warzyw.
Na koniec śmietanę wymieszaj w szklance z kilkoma łyżkami gorącej zupy i przelej do garnka. Dorzuć koperek oraz natkę pietruszki i zamieszaj dokładnie. Gotowe! Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Śliczna zastawa, a zupka wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje! Wlasnie ja robię ☺ Dziękuję za inspirację ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę i ślicznie dziękuję! :) Mam nadzieję, że zupka będzie smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczna zastawa :D A zupa prezentuje się w niej wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP