Pyszna, aromatyczna i delikatna zupa ze świeżych (w sezonie) kurek lub mrożonych zimą. Ciężko się od niej oderwać! Gdy tylko pojawią się pierwsze kurki na straganach, zupa obowiązkowo ląduje u mnie na stole :))
Jeśli macie zapasy domowego bulionu to jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie 20 - 25 minut. Ja podaję Wam przepis również na wywar warzywny do zupy, gdybyście jednak takowego nie mieli akurat pod ręką.
Tradycyjnie zupę kurkową podaję z ziemniakami, całym mnóstwem ziemniaków (!), choć można również zastąpić je drobnym makaronem. Do tego kremowa śmietanka, kilka łyżek świeżo siekanego koperku i natki pietruszki oraz suszony majeranek, i talerz parującego szczęścia gotowy :D
P.s. W przepisie na obłędny sos kurkowy znajdziecie fajny sposób na oczyszczanie kurek. Polecam Wam również znakomite kluski leniwe z kurkami :)
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
- 1.5 l bulionu warzywnego (składniki poniżej) lub bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 5 średnich ziemniaków
- 250 g kurek (świeżych lub mrożonych)
- 150 - 200 g śmietany do zupy 18%
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY:
- 2 l wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 10 cm kawałek pora
- pół cebuli
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz
WYKONANIE:
BULION WARZYWNY:
Do garnka wlej wodę, dodaj obrane ze skórki: marchewki, pietruszkę i seler (wszystko w całości), a także oczyszczony por, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, wsyp sól i pieprz do smaku. Gotuj bulion około 40 minut do miękkości warzyw.
ZUPA:
W garnku rozgrzej masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Dorzuć do tego drobniutko poszatkowany czosnek i umyte kurki, odparuj całość około 2-3 minuty, a następnie dodaj ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Podgrzewaj całość około 7 minut, często mieszając, a następnie dolej bulion, dodaj sól, pieprz i majeranek do smaku, przykryj garnek do połowy pokrywką i gotuj zupę przez około 15 minut do miękkości warzyw.
Na koniec śmietanę wymieszaj w szklance z kilkoma łyżkami gorącej zupy i przelej do garnka. Dorzuć koperek oraz natkę pietruszki i zamieszaj dokładnie. Gotowe! Smacznego!
Śliczna zastawa, a zupka wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie! :)
UsuńPięknie się prezentuje! Wlasnie ja robię ☺ Dziękuję za inspirację ☺
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i ślicznie dziękuję! :) Mam nadzieję, że zupka będzie smakowała :)
OdpowiedzUsuńPrześliczna zastawa :D A zupa prezentuje się w niej wybornie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
Usuń