poniedziałek, 21 listopada 2016

MUFFINKI Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ



Urocze i bardzo smaczne muffinki ze świeżą żurawiną i groszkami z białej czekolady, idealne do gorącej herbaty, na pewno umilą Wam jesienne wieczory :) Bardzo proste i szybkie, do zrobienia bez użycia miksera. Jeśli nie możecie dostać groszków z białej czekolady, kupcie po prostu zwykłą białą czekoladę i posiekajcie ją w drobną kosteczkę.
Muffinki są mocno wilgotne i raczej cięższe, jak to ciasto na maślance lub jogurcie. Kwaskowatość żurawiny i słodycz białej czekolady idealnie się uzupełniają. Muffinki te sprawdzą się świetnie na podwieczorek lub, zapakowane w pudełko, jako przekąska do pracy. Polecam!

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 8 g lub z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 0,75 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki oleju

DODATKOWO:
200 - 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny
100 g groszków z białej czekolady lub białej czekolady posiekanej w kosteczkę

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (czekoladę i żurawinę dodasz na koniec).
W drugiej misce wymieszaj lekko trzepaczką mokre składniki.
Mokre składniki dodaj do suchym, wymieszaj całość dokładnie, ale krótko łyżką. Na koniec wsyp białą czekoladę i ponownie zamieszaj (odrobinę czekolady odłóż do posypania wierzchu muffinek.
Ciasto przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, napełniając je do nieco więcej niż 3/4 wysokości. Wierzch posyp żurawiną i resztą białej czekolady. 
Piecz muffinki około 30 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się wierzchu. Gotowe! Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Pyszności! Połączenie świeżej żurawiny z białą czekoladą to jedno z moich ukochanych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie się prezentują. Porwałabym jedną do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można dodać suszoną żurawinę? Jeśli tak to też ma jej być 200 g?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście :) Dobrym pomysłem będzie namoczenie wcześniej żurawiny w ciepłym mleku przez około 15-20 minut i odsączenie jej przed dodaniem do ciasta. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP