środa, 16 listopada 2016

POLĘDWICZKI W BOCZKU ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI



Zapiekane ziemniaki, chrupiąca cebulka i pieczarki - wszystko aromatycznie doprawione, a do tego pachnące czosnkiem polędwiczki otulone boczkiem... Taką oto zapiekankę dziś Wam proponuję na obiad :)
Danie łatwe i przyjemne, nie napracujecie się przy nim dużo, a efekt jest naprawdę zaskakujący. Do tego całość pięknie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej! To co?! Do dzieła! :)

SKŁADNIKI:

  • 4 duże ziemniaki
  • 500-600 g polędwiczki wieprzowej (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 200 g malutkich pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 6 łyżek oleju


WYKONANIE:
Polędwiczki obierz z błonek i pokrój w 2 - 3 cm kawałki i wrzuć do miski. 
Dodaj 2 łyżki oleju, sól, pieprz i czosnek granulowany, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
W międzyczasie obrane ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, a cebulę w ósemki. Wrzuć warzywa do drugiej miski, dodaj pieczarki, wlej 4 łyżki oleju, wsyp paprykę oraz drobno posiekany rozmaryn, posól i popierz.
Zamarynowane kawałki polędwiczek owiń w połówki plasterków boczku.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Na dno naczynia żaroodpornego wrzuć warzywa i podpiecz je przez około 10 - 15 minut
Następnie wyjmij naczynie, ułóż na nim polędwiczki i piecz kolejne 30 minut. Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są już gotowe, a polędwiczki na chwilę zdejmij z warzyw, przełóż do pojemnika i przykryj folia - pozostaw je na 8 minut. Dzięki temu mięso zachowa swoja soczystość (jeśli nie masz czasu, pomiń ten krok). Ułóż ponownie polędwiczki na warzywach. Gotowe! Smacznego!





9 komentarzy:

  1. Efekt znakomity - wykwintne i już świąteczne danie! :) Ta chrupiąca cebulka i zapiekane ziemniaczki - bardzo do mnie przemawiają .... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za wspaniały blog i te zdjęcia takie piękne:-) Jestem pewna, że potrawa jest super. Muszę ją kiedys przygotować :-) Ciepło pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję za tak przemiłe słowa :))) Koniecznie proszę się skusić na to danie :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Witaj Ilonko. Jaką masz średnicę tarty? Moje naczynia żaroodporne są duże a na zdjęciach polędwiczki masz w formie do tart. W czym piec - w dużym naczyniu czy w formie? Jeżeli tak to jak dużej? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Średnica mojej formy to 25 cm. Możesz nawet upiec całość w tortownicy o takiej średnicy (jeśli taką posiadasz), tylko wcześniej wyłóż ją folią aluminiową i natłuść olejem. Ale myślę, ze jak wsadzisz warzywa do większego naczynia żaroodpornego to też nic się nie stanie, nawet warzywa powinny się wcześniej upiec i powinnaś wtedy pilnować czasu pieczenia, aby za mocno się nie spiekły. Mam nadzieję, że pomogłam, w razie pytań pisz śmiało :)

      Usuń
  4. I jeszcze jedno. Jeżeli w naczyniu żaroodpornym - to trzeba je przykryc? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam dzis to danie, ale niestety polędwiczki wyszły mi twarde :( Następnym razem chyba skrócę czas pieczenia. A te 180stopni to termoobieg czy góra-dół ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Wyłącznie góra-dół, w termoobiegu za szybko wyschną. Przy podanym czasie pieczenia nie powinny być twarde...

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP