piątek, 16 grudnia 2016

PIERNIK LAST MINUTE




Piernik w wersji dla zapracowanych - błyskawiczny, bez użycia miksera, wystarczy podgrzać i wymieszać składniki rózgą kuchenną. Piernik jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem :)  

SKŁADNIKI:

  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym) (200 g)
  • 1,5 łyżki przyprawy piernikowej (20 G)
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki  (użyłam orkiszowa z pszenna w ilości pół na pół) (300 G)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady (użyłam mlecznej i gorzkiej)
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 25 g masła (1 łyżka)

DO PRZEŁOŻENIA:
  • około 200 g powideł śliwkowych


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Keksówkę o długości 26 - 27 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem.

W garnku rozpuść masło, miód, cukier, przyprawę piernikową, kawę zbożową oraz kakao. Zdejmij masę z ognia, wlej mleko i pozostaw całość do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną.
Teraz przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i wsyp do masy. Ponownie dokładnie zamieszaj.
Masę przelej do keksówki piecz około 60 - 65 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw piernik w formie do całkowitego ostudzenia.

POLEWA:
W garnuszku umieść połamaną na kostki czekoladę, kremówkę oraz masło. Podgrzewaj lekko całość do rozpuszczenia.

Ostudzony piernik przekrój wzdłuż na pól i przełóż go powidłami śliwkowymi. Następnie wierzch polej polewą czekoladową. Przechowuj go szczelnie zawiniętego w torebce maksymalnie przez 7 dni. Gotowe! Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pierniczek pyszny. Nie doczeka do Świąt. Pozdrawiamy. Agnieszka z rodziną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, ogromnie mnie to cieszy! :)) Prawda, że ciężko go uchować przed Rodziną do Świąt? :D

      Usuń
  2. Cudowne ciasto napewno je zrobie.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP